Politika 11.10.2022.

Kovačević: Ubijeđeni smo u pobjedu Milorada Dodika

ČITANJE: 3 minute

SNSD nema problema sa ponovnim prebrojavanjem glasova, iako je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH prekršila zakon, jer su u ovoj stranci ubijeđeni u izbornu pobjedu Milorada Dodika na izborima za predsjednika Republike Srpske, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je naglasio da pritisci na Republiku Srpsku ne jenjavaju i da je ovo samo jedan u nizu pritisaka na Srpsku u kojoj je SNSD sa svojim kandidatima ubjedljivi pobjednik izbora u Republici Srpskoj i BiH.

Kovačević je rekao da će danas zasjedati organi SNSD-a i vladajuće koalicije koji će donijeti svoje stavove i odluke o ovom pitanju.

On je naveo da postoji strah da je moglo doći do kontaminacije izbornog materijala u periodu dok ga je kontrolisao CIK i dodao da nikada nije bilo manje nevažećih izbornh listića.

“Sigurno je da su SNSD i kandidati Milorad Dodik i Željka Cvijanović, ubjedljivi pobjednici izbora, kao i da je CIK prekršio zakon, a ono što postoji kao strah jeste: da li je neko eventualno kontaminirao izborni materijal u periodu u kojem ga je kontrolisao CIK koji je pod kontrolom Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i partijskih poslušnika SDS-a i PDP-a iz Republike Srpske”, rekao je Kovačević jutros za Televiziju “Kurir”.

On je istakao da je SNSD samo na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH osvojio više glasova nego sve stranke opozicije zajedno i sada se osporava pobjeda predsjednika stranke koja je tako ubjedljivo pobijedila.

“SNSD ima 36-37 odsto glasova za Narodnu skupštinu, a druga stranka po snazi SDS ima 17-18 odsto. U Parlamentarnoj skupštini BiH SNSD ima gotovo 45 odsto glasova, a druga SDA iz Federacije BiH gdje ima duplo veće biračko tijelo osvojila je 20 odsto glasova”, pojasnio je Kovačević.

On je ukazao da ovi podaci jasno pokazuju kakve je rezultate ostvario SNSD, te da je CIK time što je naredio ponovno prebrojavanje glasova prekrišio zakon, podsjećajući da su u toj komisiji, potpuno mimo zakona, izabrani ljudi koji su partijski poslušnici.

Kovačević je objasnio da, prema zakonu, CIK prvo mora da objavi rezultate izbora, a tek tada da razmatra prigovore i žalbe za sva pojedinačna biračka mjesta širom Republike Srpske i BiH, a tek poslije toga može da primi zahtjeve za ponovno brojanje glasova.

“Ono što su uradili jeste da su prije objavljivanja rezultata izbora i razmatranja bilo kakvih pojedinačnih prigovora rekli da na osnovu medija postoje indicije da je došlo do određenih prevara”, rekao je Kovačević.

On je izrazio uvjerenje da će prednost kandidata SNSD-a da bude još veća, ali da je problem to što je CIK prekršio zakon.

Kovačević je podsjetio da je Dodikov protivkandidat iz PDP-a Jelena Trivić ubjedljivo poražena izašla i proglasila pobjedu, te izvela ljude na ulicu.

“Dan poslije Kristijan Šmit, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik a kojeg u Banjaluci uvažava i prima isključivo Jelena Trivić, saopštio je prvo da su izbori protekli u fer atmosferi, a kada je vidio da opozicija ne odustaje od protesta, onda su napravili novi dogovor, on je izašao i rekao da ga zabrinjavaju samo izbori za predsjednika Republike Srpske i povećan broj nevažećih glasačkih listića”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, istina je da je na ovim izborima bio ubjedljivo najmanji broj nevažećih glasačkih listića ikada.

(E.M)