Vijesti 27.02.2016.

Kovačevići iz Grabovice trebaju pomoć: Žive u trošnoj kući

ČITANJE: 3 minute
20160226184840_356382
Nakon nedavnog požara i oluje koja je u vrijeme naše posjete zahvatila dobojsko područje, četvoročlana porodica Kovačević iz Grabovice strahuje da im se krov trošne kuće ne sruši na glavu.

Nakon što joj je prije četrdesetak dana umro suprug Goran (44), inače ratni vojni invalid, Vinka (37) je ostala da se sama izbori za bolje uslove života svoja tri maloljetna sina, Dušana, Dražena, i Gordana.

Kuća u kojoj žive je u veoma lošem stanju, jer osim krova koji prokišnjava muke im zadaje i vlaga koja se uvukla u skoro sve prostorije i tako ugrožava njeno i zdravlje njene djece, pa Vinka moli za pomoć.

-Ispod krova je trstika, i ako malo vjetar krene, on će spasti, a i odžak se svalio. Kisne po sobama gore na spratu- priča Vinka, te dodaje da od 520 KM, koliko su bila suprugova primanja, za njegovog života nisu uspjeli sanirati oštećenja na krovu jer su imali velike izdatke za Goranovo liječenje.

Vinka nikada nije radila, jer se starala o mužu i sinovima, a od skromnih primanja malo šta je ostajalo za djecu, od kojih je u vrijeme naše posjete samo Gordan bio kod kuće, dok su njegova braća bila u školi.

-Snalazila sam se, imala sam drugaricu u Rudanci, pa mi je ona davala za djecu odjeću, nekada sam i kupila. Raditi, ako bi i bilo posla, ne mogu od njega (sin Gordan, kojeg drži u krilu), moram kuvati, šta ću, njih su trojica. Ja njega moram u školu voditi, i vraćati, tako da ne mogu raditi, možda kasnije- kaže Vinka.

Dok ne dobije pravo na porodičnu penziju, koja joj sljeduje kao supruzi umrlog RVI, Vinki novčano pomaže njena svekrva Milja od svojih skromnih primanja koja ima kao supruga poginulog borca.

-Ja imam invalidninu i penziju, pa jedno dajem njoj, a drugo ostavim sebi. Ali imam i ja puno problema sa zdravljem, pijem lijekove, za srce, za živce. Ne može ni njoj to biti, a ne može ni meni. Ugroženi smo skroz, pa eto- priča Milja, te ističe da živi sama od kako joj je muž poginuo 1992. godine, a osim sina Gorana koji je nedavno umro od posljedica ranjavanja, ima još jednog sina Ljubu, takođe ratnog vojnog invalida.

Goran Suvajac, predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Doboj, apelovao je na lokalnu vlast, mještane Grabovice, ali i sve druge koji mogu, da pomognu Kovačevićima, te obećao da će i organizacija na čijem je čelu učiniti isto sredstvima kojim raspolažu.

-U našoj boračkoj populaciji puno je ovakvih slučajeva, ali ovo je baš onako jedan teži slučaj. Sve se to nije ni znalo dok Goran nije umro, čovjek je bio nervno obolio, čak je došlo i do paljevine kuće, tako da su posljedice nakon toga još veće. Očekujem da društvo u ovakvim slučajevima bude humano- izjavio je Suvajac.

(NN)