Vijesti 06.01.2016.

Kovačić, meteorolog koji je predvidio poplave: Zima nam neće dati mira, evo kad će biti najgore

ČITANJE: 2 minute
meteorolog prognoza
Metereolog Igor Kovačić, koji je u maju 2014. godine jedini predvidio da stižu obilne padavine i strašne poplave, za “24 sata” otkriva kakva nas zima očekuje.

Prema njegovim predviđanjima, u januaru i februaru možemo da očekujemo sve, samo ne stabilno vrijeme.

Ipak, za sada nema potrebe za strahom.

Kraj prošle godine doneo nam je gotovo proljećne temperature, a početak januara donosi debeli minus, snijeg i ledene kiše. Zbog toga smo kontaktirali Kovačića, koji kaže da će se ovaj vremenski rolerkoster nastaviti i narednih mjeseci.

„Čitav januar će biti prilično promjenljiv, pa je zato prilično teško procijeniti kakvo će vrijeme tačno biti. Ipak, ono što možemo da očekujemo jeste relativno toplije vreme poslije Božića, a zatim će oko Srpske nove godine doći do zahlađenja od nekoliko dana. Poslije toga slijedi nekoliko toplijih dana, a ozbiljno zahlađenje stiže nam iza 20. januara“, ističe meteorolog.

Povremeno će biti i dosta toplijih talasa, te će se temperature nekad kretati i do 10 stepeni u plusu. Takvo vrijeme će biti krajem januara, dok početkom februara ponovo stiže hladniji vazduh sa snijegom i ledom. To će ujedno biti i najduži ledeni talas koji će trajati 10-ak dana.

-Konačna stabilizacija vremena može da se očekuje iza 10. februara, iako će i u drugom mjesecu biti dva hladnija talasa. Za sada je jako teško dati dugoročnu prognozu, mada u martu možemo da očekujemo dosta padavina. April i maj bi trebalo da budu relativno suvi- objašnjava naš sagovornik, dodajući da je promjeljivo vrijeme sasvim normalno za ovo doba godine.

Dok ne dođe taj topli talas, prisjetite se kako je onima koji na debelom minusu provode i po 10 sati dnevno, i možda će vam biti lakše. Ako ni to nije dovoljno, onda se bar zahvalite Bogu što ne živite u Jagodini, u kojoj je danas proglašena vanredna situacija.

(NN)