Svijet 16.09.2021.

KOVID VIŠE NE SMATRAJU PRIJETNJOM: U pet zemalja odustali od svih epidemioloških mjera

ČITANJE: 5 minuta

Osamnaest je mjeseci prošlo otkad se koronavirus SARS-CoV-2 proširio svijetom i drastično promijenio našu svakodnevicu. Unatoč tome što znamo kako se možemo suprotstaviti koronavirusu i covidu-19, bolest koju on uzrokuje, čovjek još nije u poziciji proglasiti pobjedu nad pandemijom.

Neke su zemlje u borbi protiv korone i covida dogurale dalje od drugih te su se zbog toga odlučili “živjeti s covidom”. Među zemljama koje su se odlučile živjeti s covidom ima onih koje su cijepile impozantan broj svojih stanovnika, ali i onih koje su procijenile da su epidemiološke mjere i restrikcije jednostavno preskupe te da se ne isplate.

CNN je u četvrtak donio pregled života s covidom u pet svjetskih zemalja i strategija koje te zemlje primjenjuju kako bi se borile protiv pandemije.

Danska

Vlada Kraljevine Danske 10. je rujna odlučila da covid-19 više “nije kritična prijetnja za društvo” te je ukinula sve epidemiološke mjere koje su dotad bile na snazi.

Danci u noćne klubove i restorane mogu ući bez tzv. covid putovnice, javni prijevoz mogu koristiti bez stavljanja zaštitnih maski, a mogu i organizirati velika okupljanja.

Danci sve to mogu zato što su do 13. rujna dvije doze cjepiva protiv covida-19 dali 74 posto svoje populacije.

Efektivni reprodukcijski broj (R), prosječni broj ljudi koje zarazi jedna osoba s koronavirusom, trenutno u Danskoj iznosi 0,7, što znači da epidemija slabi (ako je R broj veći od 1, to znači da će broj slučajeva u budućnosti rasti).

Ministar zdravstva Kraljevine Danske Magnus Heunicke rekao je da se danski uspjeh temelji na cjepivima i velikim naporima Danaca.

Heunicke je, međutim, upozorio da epidemija u toj zemlji nije gotova te da će vlada reagirati ako za to bude potrebe.

Singapur

Singapurska je vlada u lipnju 2021. godine odlučila da će živjeti s covidom te da će se protiv bolesti nastaviti boriti cijepljenjem i nadziranjem broja hospitaliziranih osoba, a ne restrikcijama.

– Loše je to što se covida-19 možda nikada nećemo riješiti. Dobra vijest je da možemo normalno živjeti čak i kad je on među nama – rekao je u lipnju jedan singapurski dužnosnik zadužen za borbu protiv pandemije.

Vlasti su u kolovozu dopustili osobama koje su primile dvije doze cjepiva protiv covida-19 dopustile da objeduju u restoranima i druže se u skupinama od pet ljudi. Prije su te grupe mogle brojati svega dva člana.

Povećanje broja zaraženih delta sojem koronavirusom, sojem koji je daleko zarazniji od standardne inačice virusa, stavio je odluku o životu s covidom na kušnju, a dužnosnici su prošlog tjedna rekli da će možda morati ponovno uvesti restrikcije ako se ne zaustavi širenje delta soja.

Singapur će širenje delte pokušati obuzdati tako što će agresivnije tragati za kontaktima zaraženih osoba, izolirati zaražene i veća žarišta te češće testirati djelatnike u sektorima koji su osobito izloženi zarazi.

Singapur je u utorak svejedno zabilježio najveći broj zaraženih koronavirusom u proteklih više od godinu dana. Broj ozbiljno oboljelih uspjeli su, međutim, zadržati niskim zbog velike procijepljenosti populacije.

Singapur je 81 posto svoje populacije cijepio s dvije doze cjepiva protiv covida-19.

Tajland

Prema važećim planovima vlade, turisti će glavni grad zemlje Bangkok i druga turistička središta moći posjetiti u listopadu.

Reuters javlja da će turisti koji su primili dvije doze cjepiva i pristali na režim testiranja moći ući u Bangkok, Hua Hin, Pattayju i Chiang Mai.

Otok Phuket 1. je srpnja otvorio je svoja vrata za strane posjetitelje koji su u potpunosti cijepljeni. Tada je objavljeno i da stranci po dolasku neće morati odraditi obveznu karantenu. Sličan je program 15. srpnja uveden i za otoke Koh Samui, Koh Pha Ngan i Koh Tao.

Za razliku od 2020. godine, kada je uspio uspješno kontrolirati zarazu, Tajland se ove godine muči s obuzdavanjem koronavirusa.

Svega 18 posto žitelja Tajlanda primilo je obje doze cjepiva protiv covida-19 do 13. rujna. Jednu dozu je do istog dana primilo 21 posto populacije.

Južnoafrička Republika

Južnoafrička republika počela je ublažavati restrikcije koje je uvela kako bi odgovorila na prijetnju koronavirusa.

Policijski sat sada traje od 23:00 do 04:00 sati, a maksimalno 500 sudionika smije prisustvovati okupljanjima na otvorenom. Što se tiče okupljanja u zatvorenim prostorima, tamo ih smije biti maksimalno 250.

Najavljeno popuštanje mjera vrijedno je spomena jer je Južnoafrička republika dosad provodila vrlo striktne epidemiološke mjere. U jednom su trenutku u zemlji bila zabranjena sva okupljanja osim pogreba.

Predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da treći val pandemije za koji je zaslužna proliferacija zaraznog delta soja još nije gotov, ali da zemlja sada ima dovoljno cjepiva da inokulira sve odrasle osobe.

Više od četvrtine odraslih dosad je primilo minimalno jednu dozu cjepiva protiv covida-19.

Predsjednik je potaknuo sve da se cijepe i zamolio ih da se pridržavaju postojećih mjera kako bi se zemlja što prije mogla vratiti u normalu.

Čile

Međunarodna zajednica pohvalila je Čile za brzu i uspješnu kampanju cijepljena protiv covida-19 u sklopu koje je čak 87 posto Čileanaca koji se mogu cijepiti dobilo obje doze vakcine.

Čile je počeo distribuirati i treće doze onima koji su potpuno cijepljeni. Zdravstveni su dužnosnici prošlog četvrtka rekli da se djeca starija od šest godina mogu cijepiti kineskim cjepivom Sinovac, a cijepljene istih počelo je u ponedjeljak.

Unatoč tome što delta soj prijeti Čileu, vlada je u srijedu odlučila da će 1. listopada zemlju otvoriti za međunarodne turiste.

Stranici koji nemaju prebivalište u Čileu u zemlju će moći ući ako ispune određene uvjete i po dolasku odrade petodnevnu izolaciju.

(SB)