Vijesti 25.03.2016.

Kozarska Dubica: Predstavljena najkvalitetnija vina iz Banjalučke regije

ČITANJE: 3 minute
vino
U Kozarskoj Dubici danas su predstavljene najkvalitetnije sorte vina proizvedene u vinarijama Banjalučke regije.

U okviru manifestacije pod nazivom “Prvi susret vinara Banjalučke regije”, svoje proizvode predstavilo je deset izlagača – Vinarija “Јungić” iz Čelinca i Banjaluke, Vinarija “Kuzmanović” iz Dervente, vinarije “Vasić”, “Fazan”, “Keser” i “Petrović” iz Prnjavora, te vina Aleksandra Đuričića iz Dervente, Popović Zorana iz Laktaša, seoskog domaćinstva Banjac i Podruma “Panić” iz Kozarske Dubice.

Manifestacija je održana u organizaciji Udruženja vinara i vinogradara Republike Srpske.

Profesor Dragutin Mijatović iz Udruženja vinara i vinogradara Republike Srpske naveo je da se na području Banjalučke regije, u sjevernom dijelu BiH, pod zasadima vinograda nalazi oko 60 hektara.

“Taj dio vinograda danas je relativno mlad i vinari sa tog područja prave svoja vlastita vina u želji da se uključe u vinarski svijet i kulturu, a treba reći da šezdesetak vinogradara sa tog područja proizvode kvalitetna vina, od kojih su neka i nagrađena za kvalitet”, izjavio je novinarima Mijatović.

On je naglasio da vina proizvedena na području Banjalučke regije zaslužuju veliku pažnju, trebaju da se nađu na trpezama domaćih restorana i hotela, a da u što kraćem periodu treba obezbjediti i uslove za njihov izvoz.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da je manifestacija prilika da se Kozarska Dubica još jednom promoviše kao mjesto pogodno za razvoji i te grane poljoprivrede, ali i kao mjesto koje je otvoreno za sve aktivnosti i mjesto koje nudi dobre turističke usluge.

“Drago mi je da su vinari Banjalučke regije izabrali Kozarsku Dubicu za svoj prvi susret i u tom smislu zahvaljujem vinarima sa područja naše opštine, gospodinu Banjcu i Podrumu “Panić” i svim drugim posjetiocima i gostima manifestacije”, rekao je Zlojutro.

On je izrazio očekivanje da će današnji susret vinara motivisati i druge ljude u Kozarskoj Dubici da razvijaju tu vrstu proizvodnje. Direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur izjavila je da vinski turizam u Republici Srpskoj u posljednjih deset godina bilježi uzlazni trend.

“Na to posebno treba da budemo ponosni, dokazujući da se vrhunske sorte vinove loze mogu uzgojiti i kod nas, a da smo naučili praviti kvalitetna vina svjedoče i nagrade koje naša vina dobijaju i zemlji i inostranstvu”, izjavila je Kotureva.

Ona je dodala da je u narednom period neohodan zajednički angažman na definisanju posjete vinogradima, vinskim festivalima, kroz koje posjetioci, domaći i strani turisti, mogu da nauče više o vinu i tradicionalnoj gastronomskoj ponudi i steknu pozitivna mišljenja o ovoj regiji.

Pokrovitelji manifestacije “Prvi susret vinara Banjalučke regije” su opština Kozarska Dubica i opštinska Turističke organizacije, a posjetioci će danas do 20.00 časova, pored degustacije velikog broja vina, moći da probaju i gastronomske proizvode dubičkih proizvođačana.

Manifestacija je i humanitarnog karaktera jer je sav prihod od prodaje ulaznica, po cijeni od 10 KM, namijenjen za liječenje šesnaestogodišnje Dubičanke Nataše Vrebac.

(Mojkontakt)