Vijesti 16.11.2015.

Kozarska Dubica: Uhapšen prevarant za kojim traga i Interpol Hrvatske

ČITANJE: 2 minute
uhapsen
Policija u Kozarskoj Dubici uhapsila je P.G. (1970.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “poslovna prevara” na štetu D.N.

Uhapšeni je odranije poznat policiji, jer je i Interpol Zagreb za P.G. raspisao međunarodnu potjernicu zbog počinjenih krivičnih djela “poslovna prevara“ i “prevara“ na području Republike Hrvatske.

Kriminalističkom obradom nad osumnjičenim utvrđeno je da je tokom 2014. godine prevario D.N. na način da je predložio da otvore auto-praonicu na ime oštećenog i da on vodi poslove, ali auto-praonica nikada nije otvorena, dok je osumnjičeni na osnovu punomoći oštećenog, podigao više od 50 različitih mobilnih telefona od BH Telekoma, HT Eroneta i M-tel Banjaluka, na ime navedene auto-praonice.

Osumnjičeni je mobilne telefone prodavao, a dobijeni novac zadržavao za sebe, saopšteno je danas iz Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Dalje, BH Telekom i HT Mostar i M-tel Banjaluka su podnijeli tužbu protiv auto-praonice i D. N. zbog neisplaćenih obaveza u iznosu od 4.109 KM.

Osumnjičeni je nanio dug i Poreskoj upravi Republike Srpske na ime auto-praonice u iznosu od 3.500 KM, na način da nije uplaćivao poreske obaveze za auto-praonicu niti bilo kakve iznose od prodaje telefona.

Policija je, nakon hapšenja P.G, 12. novembra, u Kninskoj ulici, u općini Kozarska Dubica, izvršila pretres kuće, pomoćnih prostorija i vozila koje koristi ova osoba te privremeno oduzela pečat MUP-a Republike Hrvatske, uz pomoć kojeg je osumnjičeni izvršio produženje važnosti svoje vozačke dozvole koja je izdata u Republici Hrvatskoj, čime je počinio krivično djelo “izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na upotrebu sredstava za falsifikovanje” u sticaju s krivičnim djelom “Falsifikovanje isprave“.

U toku je rad na dokumentovanju i kompletiranju predmeta nakon čega će protiv P.G. Okružnom tužilaštvu Banjaluka, Područna kancelarija Prijedor, biti dostavljen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima “Poslovna prevara“ i “Izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na upotrebu sredstava za falsifikovanje“ u sticaju s krivičnim djelom “Falsifikovanje isprave“.

(Agencije)