Vijesti 31.05.2021.

KPZ: Čolić zbog primjernog vladanja prebačen u poluotvoreni tip zatvora

ČITANJE: 2 minute

Kazneno popravni zavod (KPZ) Banjaluka oglasio se povodom informacija da je Marko Čolić, pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića prebačen u poluotvoreni tip zatvora, odnosno na zatvorsku farmu.

Vršilac dužnosti direktora KPZ Banjaluka Dragan Jevđenić tako je, između ostalog, naveo da je Čolić primjernog vladanja i svrstan u “najbolju A2 klasifikaciono-stimulativnu grupu”.

Čolić je ranije bio zaposlen u zatvorskom vešeraju, ali i na drugim mjestima na kojima je čak i nagrađivan?!

– S obzirom da je privredna jedinica imala potrebu za angažovanjem određenog broja zatvorenika na vanjskim radilištima u okviru građevinske operative, Marko Čolić je od 3. marta 2021. godine bio angažovan na ovim poslovima, a od 16. aprila ove godine i na poslovima održavanja higijene u upravnoj zgradi – naveli su iz KPZ Banjaluka.

Dodaju kako je postojala potreba i za angažovanjem zatvorenika na farmi, pa je Čolić 26. maja premješten u ovo poluotvoreno odjeljenje banjalučkog zatvora.

U informaciji koju je KPZ dostavio Ministarstvu pravde RS, a oni je proslijedili portalu Srpskainfo kao odgovor na naša pitanja vezana za konkretan slučaj, navodi se i kako je “analizom dosadašnjeg praćenja rada, vladanja i ponašanja” zaključeno da Čolić ranije nije osuđivan, da je otac troje maloljetne djece, da mu je stalo da očuva porodične relacije dok se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, da je primjeran po svim elementima praćenja rada, vladanja i ponašanja.

Iz KPZ Banjaluka su još naveli da Čolić ima pozitivan odnos prema radu, zbog čega je i nagrađivan, da nije disciplinski kažnjavan, da je izdržao više od polovine zatvorske kazne i da je u “A2 klasifikaciono-stimulativnoj grupi”.

Marko Čolić pravosnažno je osuđen u martu prošle godine na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Kovačevića.

Vrhovni sud RS je nakon odlučivanja Čoliću povećao kaznu za godinu dana u odnosu na prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci.

Čolićev saučesnik u pokušaju ubistva, Nedeljko Dukić, u novembru prošle godine osuđen je na četiri godine zatvora.

Ova presuda još nije pravosnažna, jer se banjalučko tužilaštvo žalilo Vrhovnom sudu Republike Srpske.

(SB)

Oznake: Marko Čolić