Vijesti 02.10.2019.

KPZ Tunjice: Mjere bezbjednosti već nekoliko mjeseci podignute na viši nivo

ČITANJE: 2 minute

Mjere bezbjednosti u Kazneno popravnom zavodu Tunjice već nekoliko mjeseci podignute su na viši nivo.

Na svakom ćošku su policajci naoružani dugim cijevima, a strogim kontrolama podvrguti su svi koji dolaze u KPZ.

Procjena stanja bezbjednosti vrši se svakodnevno dok se jednom mjesečno razmatraju  i određuju konkretne mjere postupanja, kaže direktor Goran Selak. Ono što je kako kaže  najvažnije jeste da su  policajci KPZ-a spremni i obučeni da na najbolji način odgovore svim izazovima. Ipak šta tačno pooštrene mjere bezbjednosti podrazumijevaju u KPZ-a ne otkrivaju.

“To su stvari koje nisu da se iznose u javnost, što se tiče KPZ Tunjice mi smo obučeni, osposobljeni, i zaposleni prvenstveno mislim na policiju KPZ da odgovorimo svim polovima i zadacima u sklopu naše ustanove. To su redovni poslovi i zadaci gdje se u ustanovi odvijaju u skladu sa zakonom, podzakonskim aktima i važećim uputsvitam”, kaže Selak.

Svakodnevno se vrše i pretresi prostorija KPZ-a. Kako unutrašnjih tako i vanjskih. Upravo pretres pritvorske jedinice i odjeljenja gdje su smještena lica koja su pod pojačanim nadzorom podigla su prašinu u javnosti. Goran Selak objašnjava da tu nema ništa čudno. Veći pretresi se obavljaju nekoliko puta godišnje. U posljednje vrijeme, kako kaže, nije bilo pronalaženja nedozvoljenihh predmeta.

“Što se tiče pretresa prostorija pretresi se rade kada to služba bezbjednosti procijeni, pretresi se rade svakodnevno a što se tiče većih pretresa  Odjeljenja pritvora to radimo nekoliko puta godišnje gdje koristimo službene pse”, kaže Selak.

Upravo zbog stoga službeni psi prolaze svakodnevnu obuku. Radi bolje bezbjednosti na samom ulazu u zatvor postavljeni su i skeneri, detektori metala, a unošenje mobilnih telefona strogo je zabranjeno. Svi posjetioci i lične stari moraju na samom ulazu moraju i ostaviti. Pravila važe i za zaposlene.

U KPZ Tunjice, drugi prsten obezbjedjenja  je na ulazu u untrašnjost zatvora kontrolama podliježu i svi oni koji su ovdje zaposleni,bez obzira koliko puta dnevno prolaze kroz taj dio zatvora”

Iako iz KPZ-a ne navode konkretene razloge za pojačanu bezbjednost, činjenica je da u ovim prostorijama trenutno borave lica koja se sumnjiče za teška krivična djela. Izmedju ostalih tu su  Emilio Baldo i  Benedi Đukanović, uhapšeni zbog brutalnog ubistva banjalučkog privrednika Slaviše Krunić. Zatim Miljan Vujović  koji se dovodi u vezu sa ubistvon i otmicom u Bileći.

U pritvoru je i četvorka optužena za filmsku pljačku na autoputu Banjaluka – Gradiška, odnosno bivši specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te civil Oleg Banda, koji im je, po optužnici, bio saučesnik.

(atv)

Oznake: Goran Selak