Vijesti 21.09.2016.

KPZ Tunjice: Robijaši uče da rade na kompjuterima

ČITANJE: 1 minuta

Kako bi se što lakše reintegrisali u društvenu zajednicu, za zatvorenike Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Tunjice u Banjaluci organizovan je dvomjesečni kurs informatike.

Riječ je o projektu informatičkog opismenjavanja koji sprovodi Udruženje Centar modernih znanja, a finansira Gradska uprava Banjaluka.

Obuka, koja je počela prije 20 dana, održava se dva puta sedmično u prostorijama KPZ-a Tunjice, a akcenat je stavljen na najznačajnije računarske programe Njord i Edžsel.

Prema riječima predsjednika udruženja i jednog od dva predavača Nebojše Macanovića, u prvoj sedmici obavljeni su motivacioni razgovori sa zatvorenicima, nakon čega je formirana grupa od 15 ljudi. Osim predavanja, zatvorenicima su podijeljene i brošure za učenje po sistemu korak po korak za navedene programe.

– Nabavljena su dva računara iz odobrenih sredstava, dok zavod raspolaže sa još tri računara, tako da se časovi odvijaju sa po tri polaznika na jednom računaru – objasnio je Macanović, apelujući na stanovnike koji imaju polovne računare, a ne koriste ih, da ih ustupe KPZ-u.

(Glas Srpske)