Vijesti 28.11.2015.

Krađe, razbojništva, pucnjave: BiH bez adekvatnih ustanova za smještaj maloljetnih prestupnika

ČITANJE: 2 minute
Maloljetni delinkventi
Maloljetni delinkventi odavno su postali naša svakodnevica i gotovo da nema dana, a da se u medijskim izvještajima ne nađu inicijali iza kojih se krije maloljetni kriminalac.

Iako ne postoji jedinstvena baza podataka o ovoj pojavi, prema posljednjim informacijama, maloljetnici najčešće kradu. Nakon krađa slijede razbojništva, teške tjelesne povrede, lakše tjelesne povrede, te posjedovanje i uživanje droge. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da prilikom krivičnih radnji, poput teških krađa ili razbojništava, maloljetnici često koriste vatreno oružje.

U Republici Srpskoj je za prvih osam mjeseci ove godine prijavljeno 120 maloljetnika, od čega su 34 bila počininioci krivičnih djela, a 86 su bili počinioci prekršaja. Maloljetni prestupnici su u posmatranom periodu, kao i ranijih godina, najčešće imali 16 i 17 godina. U Informaciji o maloljetničkoj delinkvenciji iz Federalne uprave policije i MUP-a RS stoji da je, u odnosu na ranije godine, maloljetnička delikvencija ipak u opadanju.

U banjalučkom Centru za socijalni rad kao osnovne razloge za izvršenje krivičnih djela od maloljetnih osoba navode slabo materijalno stanje, nesređene porodične odnose, te nedovoljan uticaj porodice i obrazovnih ustanova. Dodatni problem, kako kažu, predstavlja i nepostojanje adekvatnih ustanova za smještaj maloljetnih prestupnika.

Tako u Banjoj Luci postoji Vaspitno-popravni dom za maloljetnike, međutim njegova loša strana je lokacija, nalazi se u okviru KPZ-a Banja Luka, pa su maloljetnici smješteni u neposrednoj blizini teških prestupnika.

Maloljetnički zatvor za sada postoji samo u Kuli, a čeka se i otvaranje Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Orašju, koji je sagrađen još prošle godine i gdje je predviđen smještaj 60 maloljetnika kojima je sud izrekao mjeru upućivanja u odgojno-popravni dom. Otvaranjem ovoga zavoda riješio bi se dugogodišnji problem smještaja maloljetnika koji trenutno borave u privremenom odjeljenju odgojno-popravnog doma za maloljetnike pri KPZ PT Tuzla, u uslovima koji nisu adekvatni za djecu.

(Klix.ba)