Vijesti 16.02.2017.

Kradljivaca struje manje za 35 odsto

ČITANJE: 2 minute

“Elektroprivreda RS” je prošle godine kod više od 700 potrošača utvrdila da su krali struju, a broj kradljivaca je zbog pojačanih kontrola manji nego prethodnih godina.

Iz “Elektroprivrede RS” je saopšteno da je broj kradljivaca struje manji za 34 odsto u odnosu na 2015. godinu, kada je otkriveno 1.149 slučajeva krađe.

“Prošle godine je otkriveno 766 slučajeva krađe, za šta je obračunato 8.123.108 kWh električne energije. Podnijeli smo 366 krivičnih prijava za krađu električne energije, za šta je zakonom predviđena kazna od jedne godine zatvora”, kažu u “Elektroprivredi RS”.

Kada su u pitanju načini krađe, kažu u ovom preduzeću, još prevladavaju tradicionalni načini neovlaštene potrošnje, gdje se energija troši mimo mjernog uređaja ili se onemogućava ispravno mjerenje.

“Od ukupnog broja utvrđenih krađa, u 38 odsto slučajeva riječ je o samouključenju. Oko 10 odsto od ukupnog broja slučajeva odnosi se na slučajeve neovlaštene potrošnje omogućene djelovanjem na mjerne uređaje. Značajan, preostali broj nepravilnosti kojima je omogućeno neovlašteno trošenje električne energije odnosi se na djelovanje na priključnom vodu”, istakli su u “Elektroprivredi RS”.

Iz “Elektrokrajine” Banjaluka saopšteno je da je struktura neovlaštenih potrošača raznolika, i da tu ima i domaćinstava, ugostiteljskih objekata, pekara, pilana, pa i većih preduzeća.

Kako ističu u ovom preduzeću, protiv neovlaštene potrošnje struje bore se sprovođenjem pojačanih mjera kontrole.

“Jedna od tih mjera je i izmještanje brojila iz mjesta potrošnje uz uvođenje daljinskog očitavanja električne energije, što je, zajedno sa drugim investicionim mjerama, dovelo do smanjenja distributivnih gubitaka “Elektrokrajine” na 13 odsto, dok su prije nekih 20 godina ovi gubici iznosili više od 20 odsto“, pojasnili su u “Elektrokrajini”.

Kada se utvrdi da je došlo do neovlaštene potrošnje, traži se asistencija policijskih službenika, koji prave zapisnik i podnose izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Zakonom je propisana novčana kazna za fizička lica u iznosu od 1.000 do 1.500 KM, a ukoliko se radi o pravnom licu, minimalna kazna je 10.000 KM, dok je za odgovorno lice u pravnom licu najmanja kazna 2.000 KM ili kazna zatvora do jedne godine.

Nadležni upozoravaju da, pored toga što se radi o krivičnom djelu, ljudi koji se sami priključuju na elektromrežu mogu da izazovu veliku opasnost po život i zdravlje.

U udruženjima za zaštitu potrošača kažu da ima građana koji koriste struju godinama i ne plaćaju, dok ima i onih koji svaki mjesec plaćaju pa opet im isključuju ako zakasne samo nekoliko mjeseci.

(Nezavisne)