Vijesti 20.10.2020.

Kradu kao da nema korone: Isjekli i odvezli deset kamiona trupaca

ČITANJE: 2 minute

Grupa očigledno dobro organizovanih šumokradica posjekla je ljetos više od osamdeset stabala jele, smrče i bukve na teritoriji Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“ u Republici Srpskoj, i to u reonu uz samu entitetsku granicu sa Federacijom BiH, nanijevši veliku štetu preduzeću „Šume Republike Srpske“, otkriva portal banjaluka.net.

Prema našim saznanjima, radi se o očigledno veoma organizovanoj grupi koja je neprimjetno uspjela da danima siječe i izvlači šumu blizu entitetske granice Republike Srpske sa FBiH, te da sve to uspije neopaženo natovari na desetak kamiona za prevoz trupaca, takozvanih šticara, i bez prateće dokumentacije odveze na nepoznatu lokaciju.

Ono što posebno čudi je činjenica da su te šumokradice i kamioni koji su izvozili trupce morali proći više policijskih patrola, prije svega na teritoriji FBiH jer im je tim pravcem bio najbliži put izvlačenja ukradene oblovine, a kojima bi trebali pokazati prateću dokumentaciju, ali su očigledno imali „sreću“ i nisu naišli ni na jednu takvu provjeru.

Ukupna šteta se procjenjuje na desetine hiljada maraka, a u cijeli slučaj se odmah uključila i policija. Ove informacije potvrdili su i u Javnom preduzeću „Šume Republike Srpske“, gdje su za banjaluka.net rekli da je bespravna sječa šume izvršena u reonu Mračaj, u radnoj jedinici Vrletina u odjelima 114/2 i 114/1 na teritoriji Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“ Petrovac.

„Po saznanju za tu bespravnu sječu, 15. jula ove godine, obaviještena je Policijska stanica u Ribniku i na terenu je bio i policijski inspektor. Takođe, bespravna sječa je izvršena i u odjelu 121/1, te je i o tome obaviještena policijska stanica“, naveli su iz „Šuma RS“ za naš portal.

Prema njihovim riječima, 20. jula ove godine, izvršena je i vanredna inspekcijska kontrola po nalogu Glavnog republičkog šumarskog inspektora, kojoj su prisustvovali i predstavnici policijske stanice Ribnik, kao i predstavnici Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“ Drinić.

„Tom prilikom je utvrđeno da je ukupno posječeno 55 stabala jele, smrče i bukve u odjelu 114/1, zatim 11 stabala u odjelu 114/2 i 16 stabala u odjelu 121/1“, rekli su u preduzeću „Šume RS“ i dodali da je u toku istraga.

Sada su na potezu istražni organi da utvrde čija bi to mogla biti odgovornost, jer je nevjerovatno da neko danima siječe državnu šumu i izvozi je, a da za to baš niko ne zna.

(Banjaluka.net)

Oznake: krađa