Vijesti 24.04.2019.

KRAJ MUKAMA VOZAČA Jedan od najvećih projekata u Banjaluci ulazi u završnu fazu

ČITANJE: 3 minute

Novi Zeleni most biće pušten u funkciju 6. juna i time bi trebao doći kraj mukama vozača koji zbog nedostatka te poveznice, između Obilićeva i Kočićevog vijenca, skoro dvije godine moraju praviti kilometarske krugove.

Načelnik Odeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da Gradska uprava tog datuma otvara za vozila novi most, te da će time biti obezbijeđen bolji protok saobraćaja u tom dijelu Banjaluke.

– Gradnja ulazi u završnu fazu. Trenutno se rade instalacije i prostupne saobraćajnice –rekao je Sandić.

Relizaciju ovog projekta pratilo je niz zakašnjenja, a Sandić je rekao da je jedan od glavnih razloga za takvu situaciju to što se promijenila tehnologija građenja.

– Nosači nisu postavljani dizalicama već preko lansirnih rešetaka. Za postavljanje lansirne rešetke bio je potreban puno veći manipulativni prostor nego što je zamišljeno u prvoj varijanti. Zbog toga smo morali tražiti saglasnost Doma penzionera kako bi dobili dodatni prostor – poručio je Sandić. Objasnio je da je ta ustanova u nadležnosti republičkog ministarstva.

– Dok smo sa njima iskoordinisali potrebne dozvole prošlo je više od mjesec dana. Nakon toga je nasut cijeli plato u krugu Doma penzionera i tu je postavljena rešetka i montirani su nosači. Zatim se ušlo u zimski period i nije se moglo raditi i to je bio osnovni razlog da se rok gradnje produži do 15. aprila – naveo je on i dodao da Grad smatra da prekoračenje tog roka nije opravdano.

– Izvođač radova je predao zahtjev za produženje roka i mi čekamo da se o tom pitanju izjasni nadzor i projektant. Ukoliko se pokaže da je njihov zahtjev neopravdan slijedi naplata penala u skladu sa ugovorom – napomenuo je Sandić.

Od juna 2017. zabranjen je saobraćaj za vozila na starom Zelenom mostu, jer je ustanovljeno da je njegova konstrukcija trula. Od tada su i počele pripreme za gradnju novog. Prvobitno je gradnja ovog mosta trebala biti okončana krajem 2018, ali ga izvođač radova, “Prijedorputevi”, nije ispoštovao. Postavljen je novi rok, sredina aprila, koji takođe nije ispunjen.

Ugovor za novi most, vrijedan 2,2 miliona KM, je potpisan sredinom juna prošle godine, nakon čega je uslijedilo uklanjanje starog i gradnja novog.

Inače, novi most treba biti dugačak 80 metara i širok 14 metara. Prema projektu, imaće dvije saobraćajne trake, a predviđene su obostrane pješačke i biciklističke trake, kao i vidikovac i moderna rasvjeta.

Uz novi most, preko rijeke Vrbas trebaju biti izgrađene i pristupne saobraćajnice u Ulici Gavrila Principa i rekonstruisana Ulice Branka Morače do spoja sa Kozarskom ulicom. Pored toga, centralni riječni stub je izveden u obliku latiničnog slova Z, simbolizujući uvriježeni naziv starog mosta.

Most se čeka 50 godina

Banjaluka će završetkom ovog infrastrukturnog projekta dobiti most koji je čekala 50 godina.

– Imamo kvalitetnu konstrukciju mosta koji će premostiti Vrbas i koji će ujedno biti i lijep i funkcionalan – poručio je Sandić.

Gradnja novog Zelenog mosta je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji se trenutno realizuje u Banjaluci.

(Srpskainfo)