Vijesti 04.06.2021.

KRAJ PROCESA: U utorak, 8. juna, izricanje presude Ratku Mladiću

ČITANJE: 3 minute

General Ratko Mladić pojaviće se u utorak, 8. juna, u sudnici u Hagu na izricanju konačne presude, rekao je njegov sin Darko Mladić, ističući da će i on prisustvovati izricanju presude, kao i advokat iz pravnog tima, Peta-Luiz Bagot, iz Engleske.

Naveo je da Bagotova nije nametnuti advokat, kako su prenijeli pojedini beogradski mediji, nego je ona savjetnik u Mladićevom pravnom timu, već duže vrijeme, prenosi RTRS.

Od početka pandemije generalu Ratku Mladiću bilo je onemogućeno da se viđa sa advokatima i radi na pripremi odbrane. Njegov advokat Branko Lukić čak nije mogao da prisustvuje ni na usmenoj raspravi po pitanju žalbe, zbog čega neće moći da prisustvuje u sudnici haškog tribunala na izricanju drugostepene presude. Drugi advokat Dragan Ivetić kao član američke advokatske komore mogao je da prisustvuje ali zbog teške bolesti je spriječen. Ohrabruje da je Apelaciono vijeće u Hagu usvojilo zahtjev advokata odbrane da pravna savjetnica Peta-Luiz Bagot zastupa generala Mladića i prisustvuje izricanju konačne presude, inače bi nametnuli advokata za kojeg ne bismo mogli da garantujemo kakve uslove će da prihvati, ističe generalov sin Darko Mladić.

– Sada je definitivno da će general biti s jednom pravnom savjetnicom u sudu, ja idem i biću tamo u posebnoj prostoriji i moći ću da gledam prenos uživo. Neću moći da ga gledam kroz staklo kao ranije u publici, ali ću biti u jednoj prostoriji pored njega – rekao je Mladić.

Izricanje presude je zakazano za 15 časova u utorak 8. juna, a istog dana i sjednica Savjeta bejzbjednosti UN-a na kojoj se očekuje da Srbija bude kritikovana zbog nepoštovanja Suda u Hag, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Јojića. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne vjeruje u slučajnosti.

– Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Savjeta bezbjednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zaključite sami – istakao je Vučić.

Vučić je podsjetio i na činjenicu da je u dosadašnjim presudama Haški tribunal osudio najviše jedan narod – Srbe na 1138 i po godina robije, a Bošnjake na samo 42 godine. Podjsetio je i na to, iako je to bila prvobitna ideja međunarodnog rezidualnog mehanizma, da je srpskim sudovima bilo dopušteno da samo u jednom predmetu sude zločincima za najteže zločine na Srbima, a u 13 dodijeljeno sudovima u BiH.

– S druge strane ne moram da govorim da su svi oni koji su bili optuženi za najteže ratne zločine da su u Hagu pravosnažno oslobođeni id Ramuša Haradineja, Nasera Orića i Ante Gotovine, sa sve tri teritorije na kojima su i Srbi teško stradali a ne samo Albanci, Bošnjaci i Hrvati. Svi oni koji su prikazivani kao počinioci zločina i postojale su užasno teške optužnice , pravosnažno im je presuđeno da su oslobođeni – naglasio je predsjednik Srbije.

Darko Mladić, ipak se nada da će njegov otac da dođe u Srbiju. Ukoliko se to ne desi, očekuje da već 1. jula dozvole posjete, kako bi ga prodica napokon mogla vidjeti. Podsjećamo, prvostepenom presudom general Ratko Mladić je osuđen za ratne zločine u BiH od 1991.  do 1995. godine.

(SB)