Vijesti 26.02.2021.

KRAJ RADOVA: Pozlaćeni krst od tri i po metra postavljen na zvonik Saborne crkve u Mostaru (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Na zvonik Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru danas je postavljen pozlaćeni krst od tri i po metra visine, čime je nakon višegodišnje obnove označen i kraj grubih građevinskih radova na bogomolji koja je jedan od simbola Mostara.

Pozlaćeni krst od tri i pol metra je posljednji od sedam pozlaćenih krstova, a kraj građevinskih radova je od velikog značaja za čitav Mostar, a posebno za Srbe u dolini Neretve koji obnovu porušenog hrama čekaju gotovo tri decenije.

Mostarski paroh Radivoje Krulj je u više navrata govorio kako se u obnovu Saborne crkve u Mostaru uložilo mnogo napora, truda i ljubavi od svih ljudi, a posebno od Mostaraca razasutih širom svijeta zbog čega je kraj građevinskih radova kruna svega toga i praznik za mnoge.

Saborna crkva je ponovo na razglednici Mostara, a za nekoliko dana će se skinuti i skela pa će, nekada najveća bogomolja na Balkanu upotpuniti ljepotu Mostara, te bez sumnje plijeniti pažnju kako samih građana tako i turista koji posjete grad na Neretvi.

Građevinski radovi koštali su više od osam miliona maraka, a priloge su davali mnogi vjernici, ne samo Srbi, već i Bošnjaci i Hrvati, dok su najviše sredstava izdvojile Vlade Republike Srbije i Republike Srpske.

Obnova nekad najveće pravoslavne crkve na Balkanu, koja datira s kraja 19. stoljeća, počela je prije 10 godina, a kako je Krulj u više navrata isticao, ujedinila je ljude svih vjera i nacija s namjerom da se Sabornoj crkvi Svete Trojice vrati prijeratni sjaj, jer je uz Stari most ona simbol Mostara.

Ova bogomolja je spomenik kulture BiH i nalazi se u nultoj zaštiti kao spomenik UNESCO-a. Saborna crkva u Mostaru srušena je i do temelja spaljena sredinom 1992. godine, a do danas niko za to nije odgovarao.

(SB)