Vijesti 08.10.2018.

KRAJ SAGE Završeno prvo suđenje za terorizam u RS: Macura dobio godinu dana uslovne kazne zatvora

ČITANJE: 2 minute

Stomatološki tehničar iz Banjaluke Milan Macura (33) osuđen je danas u Okružnom sudu Banjaluka na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora za krivično djelo terorizam. 

Kazna će se izvršiti i Macura će otići u zatvor ukoliko u naredne tri godine počini bilo koje krivično djelo.

Sudija Snježana Kudrić u obrazloženju presude je izjavila da je tužilaštvo dokazalo krivicu Macure, koji je s ciljem zastrašivanja građana prijetio izvršenjem teškog djela.

Tužilac Goran Glamočanin izjavio je da će odluku o žalbi donijeti nakon što pregleda presudu.

Macura nije prisustvovao izricanju presude.

Spornu poruku, koja je ujedno sastavni dio prve optužnice za terorizam, prenosimo u cjelosti.

– Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd, a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda. Bez problema mogu natovariti na mene 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko – Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i tjerati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke – napisao je optuženi Macura 8. decembra 2016. godine na svom profilu.

Poruka je “zakačena” na stranicu Zimzograda nakon čega su organizatori odmah obavijestili policiju, kojoj nije trebalo dugo da uhapsi mladića.

(Srpskainfo)