Vijesti 27.03.2016.

Kraj Tribunala uz presude Šešelju i Mladiću

ČITANJE: 2 minute
hag
Presudom protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, koja će biti izrečena 31. marta, Haški tribunal se približava kraju svih prvostepenih suđenja.

Do sada je u tom međunarodnom sudu osuđeno 90 osoba sa prostora bivše Jugoslavije.

Kadija te tuži, kadija ti sudi, po jednima, ili sud koji je jedini mogao da donese kakvu-takvu pravdu za žrtve ratova sa prostora nekadašnje SFRJ, po drugima.

Poslije više od dvije i po decenije Tribunal u Hagu uskoro završava svoj rad. Predsjednik Jukom-a Milan Antonijević smatra da je samo međunarodni sud mogao da donese osuđujuće presude protiv nekada visokih zvaničnika sa ovih prostora.

“Veliki rad Tribunala na izvođenju dokaza, svjedocima koji su davali svoje iskaze i to će zaista biti dragocjeno svjedočanstvo svemu onome što se dešavalo devedesetih godina, ako zanemarimo tih nekoliko presuda koje jesu bacile određenu sjenku na rad cijelog Tribunala”, kaže Antonijević.

Pred Haškim tribunalom ukupno je osuđeno 90 osoba na 1.420 godina zatvora

– 68 Srba, ukupno 1165 godina zatvora

– 14 Hrvata, 183 godine zatvora

– Petorica Bošnjaka, 41 godinu zatvora

– Dvojica Albanaca na 19 godina

– Jedan Makedonac na 12 godina

Advokat Dragan Palibrk branio je nekoliko optuženih za zločine na Kosovu pred sudom u Hagu, a sada ga čeka odbrana kapetana Dragana pred splitskim sudom. On, međutim, smatra da je Tribunal bio pristrasan i da presude koje su tamo donesene neće doprinijeti pomirenju u regionu.

“Kvalitet dokaza koji se koristio za jednu stranu bio je po jednim aršinima, a kvalitet dokaza za drugu stranu po drugim. U nekim slučajevima, kao što je recimo čuveni slucaj Ante Gotovine iako smo imali transkripte onih razgovora sa Briona sve je to veće ignorisalo”, ističe Palibrk.

Antonijević je saglasan da u pojedinim predmetima, poput onog gdje su sudilo hrvatskim generalima, istraga nije dobro urađena ili nije bilo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu, ali je ipak optimista da se na tome neće stati.

“Postoji određen pritisak i na Hrvatsku da suđenja koja se vode pred domaćim pravosuđem budu mnogo adekvatnija. Vidimo da se i pred i na Kosovu priprema otvaranje suda koji će se baviti ratnim zločinima na nekim nižim nivoima”, dodaje Antonijević.

Posljednje prvostepeno suđenje u Hagu je proces koji se vodi protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, gdje se presuda očekuje u novembru naredne godine.

(B92)