Vijesti 10.06.2016.

Krajem mjeseca cigarete još skuplje

ČITANJE: 2 minute

Budžet pušača ponovo će biti na udaru jer će krajem mjeseca doći do novog poskupljenja cigareta, a nekoliko vrsta je već poskupjelo za 20 feninga.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje UIO BiH Ratko Kovačević rekao je za Glas Srpske da je od 4. juna u primjeni nova cijena dvije vrste cigareta kompanije “Divine Moris”.

– Na osnovu zahtjeva te kompanije cigarete ‘Eve Divine Slimss’ i ‘Eve Mistique Slimss’ poskupjele su za 20 feninga i sada je za paklicu potrebno izdvojiti 4,20 maraka – naveo je Kovačević.

Kompanija “Imperijal tobako BiH” uputila je zahtjev za poskupljenje cigareta, takođe za 20 feninga po paklici, a Kovačević kaže da im je krajem maja stigao zahtjev “Imperijal tobaka BiH” za povećanje cijene četiri vrste cigareta.

– Paklica cigareta ‘West Red’, ‘West Silver’, ‘Imperial Clasic Red’, te ‘Imperial Clasic Blue’ poskupjeće sa 3,70 na 3,90 maraka. Nove cijene biće u primjeni od 30. juna – rekao je Kovačević.

Talas poskupljenja cigareta traje od 1. aprila kada je porasla cijena pet proizvoda “Tvornice duvana Rovinj” u prosjeku za deset do 20 feninga.

I Fabrika duvana Banjaluka je podigla cijenu cigareta “Eva” za deset feninga i one trenutno koštaju 4,20 KM.

Iz UIO su rekli da su poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana dužni da ih mjesec ranije obavijeste o povećanju cijene cigareta.

– Oni moraju obavijestiti i sve svoje partnere koji prodaju cigarete na tržištu da prilikom stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena moraju popisati sve zalihe cigareta i obračunati i platiti razliku akcize na cigarete utvrđene kao zalihe u popisnim listama – naglasio je Kovačević.

Cigarete popisane na zalihama prodaju se po novim cijenama bez obzira na to što je na njima stara akcizna markica jer je na njih plaćena akciza u skladu sa novom maloprodajnom cijenom. Na tržištu se već nalaze i cigarete obilježene novim akciznim markicama u skladu sa novom maloprodajnom cijenom.

(Srpskacafe)