Biznis 22.10.2021.

KRAJIŠNIK: Dividendu u budžet Srpske uplatila samo dva javna preduzeća

ČITANJE: 2 minute

Gubitak od 79 miliona KM napravilo je prošle godine 67 javnih preduzeća, a samo dva javna preduzeća i dva fonda uplatili su dividendu u budžet Republike Srpske od 8,1 milion KM, podaci su Fiskalnog savjeta RS.

Devet najvećih gubitaša napravilo je ukupan gubitak od oko 66 miliona KM, a među firmama koje su imale najveće gubitke najviše ima preduzeća iz oblasti elektroenergetike, prenosi Blic.

Dividendu prošle godine uplatila su banjalučka preduzeća “Hemofarm” i “Gas-Res”, te Penzijski rezervni fond i Akcijski fond Republike Srpske.

“Ranije su dividendu uplaćivali `Autoputevi`, Fond za resitutuciju, ERS, `Elektroprenos`, `Šume Republike Srpske`, ali je to izostalo prošle i pretprošle godine. Još nemamo podatke za divdendu uplaćenu ove godine”, kaže predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik.

On ističe da preduzeća iz elektroenergetskog sektora ne bi smjela da posluju sa gubicima.

“Njihovi planovi poslovanja moraju da budu usklađeni sa prihodima i rashodima, da ne ostvaruju gubitke, posebno preduzeća koja dobijaju značajne subvencije iz budžeta, poput `Željeznica Republike Srpske`”, rekao je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, malo javnih preduzeća uplaćuje dividende.

“Ako su javna preduzeća isključivo namijenjena za obezbjeđenje javnih dobara, kao što su vodovodi, onda i nemaju za cilj da ostvaruju visoke profite i da uplaćuju dividende u budžet. Međutim, preduzeća koja posluju na tržištu i po tržišnim principima kao što su `Elektroprivrda Srpske`, `Šume Srpske` i ona čija su nadležnost putevi”, istakao je Krajišnik.

On je upozorio i na fiskalane rizike, do kojih dolazi zbog neefikasnosti javnih preduzeća.

“Osim niske dividende, ti fiskalni rizici se ogledaju u potencijalnom povećanju javnih rashoda zbog zahtjeva za novim subvencijama, zatim u manjem budžetskom prihodu zbog neuplaćivanja ili neredovnog plaćanja poreza i doprinosa”, naveo je Krajišnik.

On je rekao da nema precizne informacije o predviđenoj reformi javnih preduzeća u Srpskoj, te da je evidentno da Vlada Srpske pokušava da napravi novu koordinaciju nadzora nad javnim preduzećima u okviru Sekretarijata Vlade, što bi trebalo da poboljša nadzor.

(SB)