Vijesti 17.10.2022.

Krajišnik: Dva rebalansa u godini ne mora nužno da pokazuje nestabilnost budžeta

ČITANJE: 1 minuta

Dva rebalansa u jednoj godini ne mora nužno da pokazuje nestabilnost budžeta, upravo suprotno, istakao je Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske i dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, za RTRS.

Јoš jedan rebalans ovogodišnjeg budžeta Srpske trebalo bi da bude usvojen nakon što bude konstituisan novi saziv Narodne skupštine. Prije toga utvrdiće ga Vlada Srpske, potvrđeno je iz Ministarstva finansija.

“Kad god su prihodi ili rashodi značajnije odstupaju od plana, radi se rebalans i on je i zakonska obaveza. U godini korone pad prihoda. U 2021. godini viđen je ozbiljniji ekonomski oporavak. Rađen je rebalans budžeta u maju, i ima potrebe da se radi i u oktobru, jer trebao bi da odgovora stvarnnom stanju prihoda i rashoda”, naglasio je Krajišnik.

Ističe da stabilnost najbolje pokazuje likvidnost.

“A ona je bila prisutna, jer sve tekuće obaveze se izmiruju bez nekih većih trzavica”, rekao je Krajišnik.

Krajišnik naglašava da je rastao uvoz, ali i izvoz, rasla je plata, rasli su i prihodi preduzeća.

“Bruto domaći proizvod je rastao proteklih 10 mjeseci. Investicije nešto manje, iako su i one rasle”, rekao je Krajišnik.

Krajišnik se dotakao i inflacije koja je globalni problem.

“Zvanična stopa inflacije je negdje oko 15 odsto, i ona nije mala, jer prijeti da hrani samu sebe, i onda postaje veoma opasna. Ono što je problem u ovoj inflaciji jeste što rastu cijene određenih proizovda, kao na primjer energenti. Teško je očekivati da će do kraja godine stati inflacija”, poručio je Krajišnik.