Politika 23.03.2016.

Krajišnik i Plavšićeva o Karadžiću: Zna se kako Hag presuđuje Srbima

ČITANJE: 3 minute
karadzic
Nekadašnji najbliži saradnici Radovana Karadžića, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, potpuno različito prognoziraju sutrašnje izricanje presude prvom predsjedniku Republike Srpske. Dok je bivši predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik optimista i vjeruje da je Karadžić pred Haškim tribunalom iznio dovoljno dokaza koji potvrđuju njegovu nevinost, bivša predsjednica Srpske Biljana Plavšić smatra da su minimalne šanse da Karadžić izbjegne višedecenijsku zatvorsku kaznu.

Krajišnik, koji je pred Haškim tribunalom bio osuđen na 20 godina zatvora i koji je nakon izdržavanja dvije trećine kazne u oktobru 2013. godine pušten na slobodu, za Press kaže da haške sudije Radovana Karadžića mogu da osude jedino u slučaju ako ispunjavaju nečije političke zahtjeve.

– Znam da Radovan Karadžić nije kriv! Kad kažem znam, onda mislim na to da je njegova optužnica bila potpuno identična onoj koja se meni stavljala na teret. Pratio sam tok suđenja i vidio da je Radovanova odbrana bila maestralna! Ako bi isključivo bili poštovani pravo i pravda, Karadžić ne može biti proglašen krivim. Vjerujem da će sutrašnja presuda biti pozitivna jer su on i njegova odbrana učinili veliki napor i dokazali su mnoge stvari koje ja nisam uspio da dokažem u procesu koji se vodio protiv mene – kaže Krajišnik, koji za naš list otkriva da se nekoliko mjeseci intenzivno družio sa Karadžićem u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu, prije nego što je prebačen na izdržavanje zatvorske kazne u Veliku Britaniju.

Završna faza

Komentarišući pesimistične prognoze brojnih pravnih stručnjaka koji smatraju da će, sudeći prema dosadašnjoj praksi Haškog tribunala, Radovan Karadžić biti drakonski osuđen, Krajišnik ima drugačije mišljenje.

– Haški tribunal je u završnoj fazi svog postojanja. Vjerujem da haške sudije sada moraju mnogo ozbiljnije da vode računa o tome kakve će presude donositi. Ukoliko bi odluka sudskog vijeća bila negativna po Karadžića, a i to nije nemoguće, biće napravljena ogromna šteta. Takva presuda neće dovesti do pomirenja, nego bi samo dalje iskomplikovala situaciju. Srbi bi tada s pravom mogli da kažu da se u Hagu osuđuju samo njihovi lideri – ističe Krajišnik.

Jaka ličnost

Karadžićeva nasljednica na funkciji predsjednika RS, Biljana Plavšić, koju je Haški tribunal osudio na 11 godina zatvora uprkos njenom javnom sukobu i razmimoilaženju s Radovanom Karadžićem i tadašnjim rukovodstvom SDS-a, za Press kaže da iz svog iskustva ne vjeruje da Karadžić može da računa na oslobađajuću presudu.

– Znam da je Karadžić jaka ličnost i da optimistično gleda na događaje, ali u ovom slučaju mislim da je bilo kakav optimizam nerealan. Mene su u Hagu osudili na 11 godina zatvora, iako su dobro znali da sam se za vrijeme rata gotovo u potpunosti bavila humanitarnim radom. Znajući odlično kako tamo stvari funkcionišu i na koji način se izriču presude Srbima, bilo bi pravo čudo da Karadžića ne osude na višedecenijsku zatvorsku kaznu – kaže Plavšićeva.

(Press)