Biznis 31.01.2021.

Krajišnik: Prosječna plata lani rasla zahvaljujući mjerama Vlade Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je da je rasla prosječna plata u 2020. godini, zahvaljujući mjerama Vlade Republike Srpske i bez obzira na teškoće koje su zadesile privredu zbog pandemije virusa korona.

– Prosječna plata rasla je i pod pritiskom nedostatka radne snage. Nisam siguran da je baš produktivnost ili konkurentnost bitno pojačana jer su uslovi poslovanja u pandemiji virusa korona bili vrlo teški – rekao je Srni Krajišnik.

Prema njegovim riječima, da nije bilo virusa korona u prošloj godini, prosječna plata u Republici Srpskoj kretala bi se oko 1.000 KM na kraju 2020. godine.

– Mislim da prosječna plata čak i nije mnogo ispod toga. Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku za decembar, čini mi se da je rasla šest odsto u realnom iznosu u odnosu na decembar 2019. godine, a što je dobar rast u uslovima poslovanja – rekao je Krajišnik.

On je rekao da su Republika Srpska i BiH još zemlja niskog dohotka. Krajišnik je istakao da je rast plata značajan jer popravlja standard stanovništva, pa će time biti smanjen pritisak za odlazak radne snage u inostranstvo.

– Porast plata i porast dohotka povećava opšti nivo potražnje u zemlji, a što je prvi uslov za privredni oporavak zemlje i razvoj – kaže Krajišnik.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata u Srpskoj u prošloj godini iznosila je 956 KM, a prosječna bruto plata 1.485 KM.

(Srna/A.M.)