Vijesti 20.06.2016.

Krali identitete građana za kriminalce

ČITANJE: 2 minute

Od jutra MUP Srpske hapsio je u Banjaluci, Gradišci i Srpcu. Osam osoba palo je zbog zbog trgovine identitetima građana Bosne i Hercegovine i falsifikovanja javnih isprava za potrebe kriminalnih grupa.

U banjalučkim naseljima Šargovac i Lauš izvršeno je više pretresa, a policiji su u ruke pali falsifikovani rodni listovi, državljanstva i školska svedočanstva. Slobode je lišena i jedna službenica policije, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju tih dokumenata.

“Oni su ukrali identitete lica koja su se odselila iz naše zemlje u zemlje trećeg svijeta, Australiju i Kanadu prije svega, i na osnovu njihovih identiteta napravili originalne putne isprave na lažni identitet za kriminogena lica iz regiona”, rekla je Mirna Miljanović, portparol MUP-a RS.

Hapsila je i kantonalna policija u Sanskom Mostu. U regionalnoj policijskoj akciji “Kruna” pet lica je lišeno slobode u Hrvatskoj i Sloveniji.

Uhapšeni u BiH sumnjiče se za nezakonito stečenu korist od više desetina hiljada maraka. Da se pripadnici kriminalnih klanova odavno skrivaju iza identiteta BH državljana potvrđuju i u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine koje rukovodi akcijom. Od 2013., kažu u tužilaštvu, na području Banjaluke, Gradiške i Srpca neovlašteno se trguje zakonom zaštićenim ličnim podacima iz baze Agencije za identifikaciona dokumenta.

Od jutros se spekuliše i to da je na meti policijskog pretresa bila i Agencija za identifikaciona dokumenta Bosne i Hercegovine što je, najrpije, potvrdio i MUP Srpske. Iz policje su ipak tokom dana demantovali tu informaciju i pojasnili da su zapravo pretresali sopstvene prostorije. Zbog sumnje da su pomagali osumnjičenima u falsifikovanju putnih isprava pretresene su prostorije CIPS-a u Srpcu i Gradisci.

Osim što demantuju da se dovode u vezu sa krađom identiteta iz Agencije za identifikaciona dokumenta pojašnjavaju da krađu identiteta isključivo mogu organizovati zaposleni u entitetskim i lokalnim organima vlasti.

“Krađa identiteta je nešto što se može desiti isključivo u saradnji sa pojedinim službenicima matičnih ureda koji na nezakonit način mogu izdati nekom licu rodni list ili uvjerenje o državljanstvu. Ja moram istaći da je odgovornost isključivo na nadležnim matičnim uredima i nadležnim organima”, rekao je Edim Nisimi, direktor IDEEA.

Ko god da je pomogao u izradi falsifikovanih dokumenata iz bh. Tužilaštva kažu da su se iza njih skrivali opasni kriminalci. Među njima su i dileri opojnih droga i ubice za kojima se traga u cijelom regionu.

(ATV)