Vijesti 12.07.2016.

Kratkoročno rješenje: Prodaju zemlju da pokriju dug UKC RS

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srpske Milorad Dodik objelodanio je plan vlasti za rješavanje dugova Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci.

– Donja lokacija u samom centru grada biće iseljena ovdje. Vjerovatno kroz prodaju te lokacije saniraćemo sve probleme Kliničkog centra u dogledno vrijeme – rekao je Dodik, nakon što je u društvu premijerke Željke Cvijanović, ministra zdravlja Dragana Bogdanića i direkora Fonda zdravstva Darka Tomaša, obišao gradilište sjevernog krila UKC RS koje će koštati 84 miliona KM.

Odranije je poznato da ukupna dugovanja UKC iznose 227 miliona KM, od čega 88,6 miliona za poreze i doprinose.

Govoreći o štrajku koji najavljuje Unija sindikata radnika u zdravstvu, Dodik je rekao da je on čisto politički motivisan „jer je predsjednik Unije aktivista NDP Dragana Čavića“.

– Da ima stvarne razloge za štrajk, to bi uradio danas, ne bi čekao 15. septembra, nekoliko dana pred izbore. Njegova žena je bila na listi Čavićeve stranke. Treba otvoreno govoriti o svemu – rekao je Dodik.

Ova izjava naljutila je predsjednika Unije Miodraga Femića, koji poručuje da „predsjednik iznosi totalne neistine“. Femić za „EuroBlic“ tvrdi da ni on ni supruga već godinama nisu politički angažovani, niti su članovi bilo koje partije.

– Ako je 17.000 ljudi dalo potpis da se nešto mijenja u zdravstvu, onda to više nije pitanje jednog čovjeka. Dodik samo puca u prazno. Septembar smo izabrali budući da slijede godišnji odmori, kako bismo ostavili dovoljno vremena da se nešto riješi, ako postoji volja. Poslali smo 20 dopisa premijerki i ni na jedan nije odgovorila. Unija zahtjeva isplatu doprinosa, povezivanje radnog staža, te redovnu isplatu plata, budući da majsku platu još nismo dobili – kaže Femić.

Volfgang Vajnmar, direktor za BiH austrijske firme „Vamed“, koja je izvođač radova na UKC, najavio je da bi građevinski radovi na sjevernom krilu trebalo da budu završeni krajem godine.

(Euroblic)

Oznake: Milorad Dodik