Vijesti 29.03.2016.

Kreativnost učenika Građevinske škole: Osmislili vizuelni grad

ČITANJE: 2 minute
gradjevinska skola
Učenici četvrtog razreda Građevinske škole napravili su idejni projekat za vizuelni grad i 3D model vizuelnog grada, ali i video-igricu, s kojim će se predstaviti na takmičenju “Inost mladih”.

Vizuelni grad su osmislili učenici Boris Polovina, Dejan Čavić, Adnan Murguz, Miljana  Grbavac i Anica Milanović, uz pomoć Dražane  Bubonjić, profesorice stručne teorijske nastave.

-Naš izmišljeni grad ima pet objekata – banku, univerzitet, biblioteku, hotel i bolnicu. Ideju smo smislili na multimedijalnoj sekciji, koju vodi profesorica Bubonjić. Svako od nas radio je na jednom objektu. Pored toga što smo napravili  školski grafički prikaz grada, kako bi naš grad bio razumljiv običnim ljudima  i da mogu vidjeti njegovu unutrašnjost, uradili smo i 3D model grada  i  video-igricu- priča Boris Polovina.

Na ovom projektu  radili su punih pet mjeseci, ali i dalje ga još dorađuju.

-Prije smo radili na manjim projektima poput kuće i stambene zgrade, ovo nam je prvi veći projekat. Najteže nam je bilo smisliti ideju i organizovati prostor,  to nije nešto što se lako može postaviti na  papir, sve mora da odgovara određenim mjerama i standardima- kaže Dejan Čavić.

Za izradu 3D modela grada  i igrice, koja će uskoro biti dostupna i na sajtu Građevinske škole, a koju će moći igrati 32 igrača istovremeno preko interneta,  u najvećoj mjeri  zaslužan je Adnan Murguz, koji je na vlastitom računaru izrađivao ovaj  veoma zahtjevan posao.

-Na 3D modelu najteže mi je bilo postaviti Sunce, sedam dana radio sam na tome. Rad na građevinskim objektima bio je mnogo jednostavniji. Cilj igrice jeste da idejni projekti koje smo nacrtali na papiru pomoću 3D animacije budu što jasniji običnom čovjeku, a budući igrači moći će vidjeti i unutrašnjost  zgrada- govori Murguz.

Mentorka Dražana Bubonjić ističe da su učenici ti koji treba sami da rade na projektima, a mentori daju smjernice.

-Radim već deset godina u Građevinskoj školi, ali ni u jednoj generaciji nije mi se javio toliki broj učenika sa talentom koji imaju oni.  Kada  djeca hoće i žele da daju svoj maksimum  za nešto, onda  s njima nije teško raditi- ističe Bubonjićeva.

Zbog prehlade, članice ove ekipe nisu učestvovale u razgovoru.

(NN)