Vijesti 04.12.2018.

KREDIT PODIŽE CIJENU KUBIKA VODE Novo zaduženje Banjaluke za izgradnju vodovodne mreže

ČITANJE: 3 minute

Grad Banjaluka bi mogao dogodine imati na raspolaganju dodatnih 20 miliona KM koje bi u najvećoj mjeri bile usmjerene u izgradnju vodovoda na seoskom i prigradskom području, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić. 

On za Srpskainfo otkriva da pregovaraju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu od deset miliona evra. Najveći dio tog novca, ističe Radojičić, biće utrošen u gradnju vodovoda i kanalizacije, a manji dio i u nove mostove.

Ukazao je da su u protekle dvije godine uradili 20 lokalnih vodovoda, dok je njih osam još u izgradnji, među njima i najveći projekat, „Crno vrelo“, koji, po realizaciji, treba da dovede vodu do 20.000 potrošača rubnih u dijelovima Banjaluke i Prijedora.

Radojičić, međutim, upozorava da je problem vodosnadbijevanja i dalje izražen, pogotovo kad je riječ o prigradskom i seoskom području.

– Taj problem je ove godine eskalirao, bez obzira što smo u ove dvije godine izgradili veliki broj lokalnih vodovoda. Bila je ovo sušna godina sa veoma malo padavina i brojni seoski vodovodi i lokalna izvorišta su presušili jer nemaju dovoljnu količinu vode. Prije posljednjih padavina, svakodnevno smo dobijali zahtjeve građana sa seoskog područja gdje je vodosnabdijevanje ugroženo – kazao je Radojičić.

Istovremeno direktor Vodovoda Zoran Popović, ističe da su potrebe mnogobrojne, ali i da samom preduzeću nije lako, pogotovo nakon što su prošle godine preuzeli mrežu od 750 kilometara seoskih vodovoda koja je jako zahtjevna za održavanje, s obzirom na veliku razuđenost mreže.

– Uprkos brojnim potrebama za gradnjom novih vodovoda, Banjaluka i dalje ima maltene najjeftiniju vodu u regionu i jedini je grad koji nema fiksnu naknadu za mjerno mjesto. S druge strane, imamo opravdane zahtjeve građana brojnih naselja koji vape za vodom, od naselja u neposrednoj blizini grada do udaljenih sela. Naši postojeći potrošači, dakle oni koji sada imaju vodu i kanalizaciju, moraju biti svjesni da svi naši sugrađani imaju pravo da dobiju vodu i da bi troškovi gradnje novih vodovoda trebali biti raspodjeljeni na sve podjednako, i Grad, koji će dizati kredit, ali i na same potrošače – rekao je Popović.

Ako se uzme u obzir novi kredit te tvrdnje koje stižu iz Vodovoda, moguće je da će građani u bliskoj budućnosti morati više novca izdvajati za potrošen kubik vode, a možda dobiti i novi namet, paušal za vodomjer. Cijena vode i kanalizacije, zajedno s PDV-om i vodnim doprinosom iznosi 1,18 KM po metru kubnom. Ona je na snazi od 2015.godine kada je u odnosu na raniju uvećana za deset odsto.

Nacrtom gradskog budžeta za iduću godinu za nove vodovode i kanalizaciju predviđeno 1,1 miliona KM, ne uključujući kredit EBRD-a. Od tog novca urađeno je više manjih vodovoda u seoskim i prigradskim sredinama. Jedan od najznačajnijih projekata vezan je za gornje dijelove Česme, gd,e voda treba da dođe do oko 600 potrošača. Za iduću godinu planirano projektovanje mreže za treću i četvrtu visinsku zonu Starčevice i Obilićeva, izrada projekta za Krčmarice, te izgradnja rezervoara za Jagare i Krčmarice.

Potrebno 50 miliona KM

Gradonačelnik Radojičić procjenuje da Banjaluci u ovom trenutku treba najmanje 50 miliona KM da bi najveći dio grada i prigradskih naselja riješio probleme vodosnabdevanja.

– Čak i sa tih 50 miliona, ne bi u potpunosti riješili problem, nego bi samo zadovoljili najveći dio potreba – rekao je Radojičić i dodao da bi prva tranša EBRD-ovog kredita trebala biti raspoloživa polovinom iduće godine, budući da kredit u međuvremenu mora biti odobren od strane niza institucija BiH.

(Srpskainfo)