Biznis 01.02.2016.

Kreditni aranžman MMF-a za BiH u maju?

ČITANJE: 1 minuta

novac

Već u maju, BIH bi mogla očekivati definisane tranše kreditnog aranžmana ukupne vrijednosti od oko milijardu i 50 miliona maraka, potvrđeno je za N1.

Pismo namjere biće upućeno Odboru izvršnih direktora ove međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu na sastanku kojem će prisustvovati Predsjedavajući Savjeta ministara, te entitetski premijeri.

Usvajanje Zakona o radu bio je najvažniji preduslov, no do dolaska tehničke misije u Bosnu i Hercegovinu i usaglašavanju na fiskalnom vijeću nepohodno je usvajanje i Zakona o porezu na dobit i razmjena poreske informacije između četiri poreske uprave

Novi kredit MMF-a, radio bi se po principu proširenog aranžmana gdje bi kamatna osnovica ostala ista 0,6 posto na godišnjem nivou no uz grace period od pet godina i isplatni rok do deset godina.

Jedan od uslova novog kreditnog aranžmana je provođenje reformi i mjera štednje koje su definisane i kroz reformsku agendu.

– Ukoliko usaglasimo pismo namjere, po prepostavci i njihovom povratku u BiH, u okviru fiskalnog vijeća, ja vjerujem druga polovina aprila, odnosno početak maja izvršni odbor MMF-a bi mogao razmatrati mogućnost  novog kreditnog aranžmana za BiH- kazao je Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera.

(N1)