Svijet 01.07.2022.

KREMLJ O KALINJINGRADU: Samo bolesnici mogu smisliti da će Rusija napasti članicu NATO-a

ČITANJE: 1 minuta

Rusija je danas saopštila da se nada “razumnom rješenju” spora oko restrikcija za prevoz robe preko litvanske teritorije do Kalinjingradske oblasti, ruske eksklave na Baltičkom moru.

Rusija je Evropskoj uniji poručila da trenutna situacija vodi do znatnih troškova ne samo za Litvu već i za Uniju, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško, prema ruskoj agenciji Interfax. Dodao je da mu se čini da je “signal primljen”, odnosno da je Unija shvatila upozorenje.

Litvanija zabranila željeznički prevoz

Ruski ambasador pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov je izrazio slično mišljenje, rekavši da se nada “kompromisnom rješenju u bližoj budućnosti”.

Litvanija je sredinom juna zabranila željeznički prevoz nekih dobara, koje se nalaze na popisu zapadnih sankcija, do područja oko Kalinjingrada. Moskva je ta ograničenja nazvala “nezakonitim” i zapretila protivmjerama.

Gruško je rekao da Rusija radi na tome, “ali najvažnija stvar su pitanja održavanja života za Kalinjingrad”.

Zamjenik ministra vanjskih poslova nadalje je naglasio da Rusija ne planira napasti nijednu članicu NATO-a. To bi samo “bolesnici mogli smisliti”, kazao je.

(SB)

Oznake: Kalinjingrad