Vijesti 05.04.2016.

Kremlj: Putin je meta “slučaja Panama”

ČITANJE: 2 minute
putin

Izvještaji o navodnoj povezanosti Putina sa “slučajem Panama” imaju za cilj da ga diskredituju uoči izbora, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Glavna meta dezinformacija je naš predsjednik, posebno imajući u vidu predstojeće parlamentarne izbore i dugoročnije gledano, predsedničke izbore za dvije godine”, rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Rojters.

Parlamentarni izbori su predviđeni za septembar, podsjećaju strane agencije.

Prema njegovim riječima, “putinofobija” u inostranstvu je dostigla taj novo da je praktično tabu reći nešto dobro o Rusiji.

“Ali neophodno je reći loše stvari, mnogo loših stvari, a kad se nema šta reći onda ih treba izmisliti. Nama je to očigledno”, rekao je Peskov, dodavši da ono što je objavljeno ne sadrži ništa konkretno i ništa novo o Putinu.

On je naglasio da je Putin “glavna meta”, ali da on nije umiješan ni u kakve nedozvoljene radnje.

Mreža tajnih ofšor ugovora i visokih pozajmica u vrijednosti od dvije milijarde dolara vodi do Vladimira Putina, naveli su “Gardijan” i BBC, pozivajući se na podatke koji su dospjeli u javnost, koji pokazuju da je taj novac učinio “nevjerovatno bogatim” najbliži krug ljudi oko ruskog predsjednika.

Iako se ime ruskog predsjednika ne pojavljuje ni u jednom od dokumenata, podaci otkrivaju da postoji obrazac: njegovi prijatelji su zaradili milione od poslova koji izgleda nisu mogli da prođu bez Putinovog pokroviteljstva.

Dokumenti ukazuju na to da je Putinova porodica imala koristi od tog novca, navodi “Gardijan”.

Objavljene informacije dio su još milion u javnost dospjelih dokumenata iz baze podataka četvrte najveće svjetske ofšor advokatske firme “Mosak fonseka“.

Taj lanac počinje u Panami, ide preko Rusije, Švajcarske i Kipra, a uključuje i privatno skijalište, gde se udala Putinova mlađa kćerka 2013. godine.

Dokumenti iz Paname posebnu pažnju posvjećuju, kako tvrdi “Gardijan”, najboljem prijatelju ruskog predsjednika Sergeju Rolduginu, koji je Putina upoznao s njegovom bivšom ženom Ljudmilom, a bio je kum i njegovoj starijoj ćerki Mariji.

BBC navodi da podaci otkrivaju lanac za pranje novca kojim je rukovodila Banka Rusije, koja je pod sankcijama SAD i EU poslije ruske aneksije Krima.

(Tanjug)