Svijet 03.12.2022.

“Evropa će živjeti bez ruske nafte”

ČITANJE: 1 minuta

Rusija neće prihvatiti ograničenje cijena ruske nafte koje su nametnule članice G7 i njihovi saveznici, saopštio je Kremlj. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Moskva već pripremila za ovo ograničenje i da trenutno tu odluku analizira.

“Mi nećemo prihvatiti to ograničenje”, rekao je Peskov, prenio je TASS.

On je dodao da će analiza biti provedena brzo, a onda će Rusija odgovoriti koje će naredne korake.

No, značajna poruka je uoči službenog odgovora Moskve došla od Mihajla Uljanova, stalnog predstavnika Moskve pri međunarodnim organizacijama u Beču, koji je poručio da će evropske zemlje koje podržavaju ograničenje cijena požaliti svoju odluku.

“Od ove godine Evropa će živjeti bez ruske nafte”, objavio je Uljanov na Twitteru pa dodao: “Moskva je već dala do znanja da neće prodavati naftu državama koje podržavaju antitržišno ograničenje cijena. Samo čekajte, uskoro će EU optužiti Rusiju da koristi naftu kao oružje.”

Novo ograničenje cijene ruske nafte koje su juče dogovorile članice Evropske unije, a danas potvrdile članice G7 i Australija, “odmah će presjeći Putinov glavni izvor prihoda”, kaže SAD. Američka ministarka finansija Janet Yellen rekla je da je ograničenje, koje su zapadni saveznici službeno odobrili juče, došlo nakon mjeseci napornog rada, prenosi Index.hr.

Ograničenje sprečava zemlje da plaćaju više do 60 dolara po barelu za pomorski izvoz ruske sirove nafte. Trebao bi stupiti na snagu 5. decembra ili ubrzo nakon tog datuma. “Zemlje s niskim i srednjim dohotkom na koje su uveliko uticale visoke cijene energije i hrane posebno će imati koristi od ovog ograničenja”, rekla je Yellen.

(Z.M)

Oznake: energenti, Rusija