Politika 27.03.2023.

Kresojević: Banjaluka najjeftiniji grad u RS, u Doboju komunalije skoro duplo skuplje

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka je najjeftiniji grad u Republici Srpskoj po pitanju komunalnih usluga, kaže gradski menadžer Bojan Kresojević.

Komentarišuću reakcije na poskupljenje komunalnih usluga u Banjaluci Kresojević je rekao da četveročlano domaćinstvo koje živi u Banjaluci u stanu od 60 kvadrata na mjesečnom nivou treba za sve komunalije da izdvoji 165 KM, a da je u Doboju potrebno 300 KM.

“Više od 130 KM je razlika. Kada uporedimo sa platom, to je u Banjaluci 11,8 odsto prosječne plate, a u Doboju 23,7 odsto. Za vodu 16,6 odsto jedno domaćinstvo izdvaja u Banjakuci, a u Gradišci 29,5 odsto”, dodao je Kresojević.

Pojasnio je da su se banjalučka preduzeća koja su inicirala poskupljenje već 15 mjeseci nalazila u teškoj  situaciji usljed poskupljenja energenata, prije svega električne energije, drvne sječke i goriva.

“Intenzivno smo radili sa rukovodstvom tih preduzeća kako bismo maksimalno uštedjeli na drugim rashodima i ovo nadoknadili. Držali smo isti nivo cijena iako realno u tim uslovima to nije bilo moguće izdržati. I evo sada smo došli u situaciju da smo dvije trećine tereta – deset miliona KM – preuzeli na sebe Grad i preduzeća, a jednu trećinu korisnici usluga”, kaže Kresojević govoreći o korekciji cijena usluga preduzeća “Eko toplane”, “Vodovod” i “Čistoća”.

Govoreći o higijeni u gradu, Kresojević je rekao da su planovi i zadaci gradske administracije da se dodatno unaprijedi stepen higijene, ali da je Banjaluka lider i u ovom segmentu.

Banjaluka je na zavidnom nivou higijene. Banjaluka je danas lider kada je u pitanju higijena u lokalnim zajednicama. I pored toga, planiramo u narednom periodu da sve više koristimo podzemne kontejenre i to će biti praksa da svaka nova zgrada ima takve kontejnere”, naglasio je on.

Skupština grada Banjaluka je na vanrednom zasjedanju 22. marta izglasala poskupljenja komunalnih usluga prema kojem će voda biti skuplja za 12 odsto, prikupljanje i odvoz otpada za 24 odsto, a grijanje će građane koštati 19 odsto više.

(A. S.)