Politika 12.01.2023.

Kresojević: Da nije negativnog djelovanja SNSD-a, već bismo izgradili gradsku bolnicu

ČITANJE: 3 minute

– Izuzetno je važno da je Banjaluka dobila budžet za narednu godinu, jer to znači da ne idemo u privremeno finansiranje. To bi proizvelo mnoge negativne posljedice, od toga da se ne može započeti nijedan novi projekat, do toga da sve uplate koje su nove u odnosu na proteklu godinu ne bi bilo moguće isplatiti, poručio je Bojan Kresojević, gradski menadžer Banjaluke.

Kresojević je u Jutarnjem programu RTRS poručio da je usvajanje budžeta od esencijalnog značaja, te da to najbolje znaju oni koji rade na tome i imaju operativnu komunikaciju sa građanima.

“Donošenje budžete na posljednji dan u godini je presedan učinjen da se maksimano moguće oslabi gradska vlast i administracija Banjaluke kako bismo bili što manje u mogućnosti da uradimo građanima Banjaluke. Potrebe Banjaluke su mnoge vće, naše želje su mnogo veće, naše politike Banjaluci nude mnogo više, ali bolje da imamo bilo kakav budžet, nego da ga nemamo uopšte”, dodaje Kresojević.

Ističe da je cilj SNSD slabljenje gradske administracije u Banjaluci.

“Socijalna davanja su kasnila mjesec dana zbog bezobzirnosti SNSD i odbijanja razmatranja rebalansa budžeta. Skupštinska većina je smanjila sredstva namijenja za gradski olimpijski bazen i Akvanu kako bi ta sredstva preusmjerila isključivo ustanovama čiji su direktori iz stranaka skupštinske većine. Cilj je bio da se izvuku sredstva uz Gradske uprave i preusmjere se na one ustanove pod kontrolom skupštinske većine”, kazao je Kresojević.

Kresojević je dodao da bi, da nije negativnog djelovanja SNSD-a od 63 miliona, već izgradili gradsku bolnicu.

“Skupštinska većina samo odlukama u 2023. smanjila prihode za 30 miliona. Ostavili su nam stare dugove, vrarili smo 33 miliona starih kredita. Taj novac bi bio dovoljan da se izgradi gradska bolnica. Pored svih izazova realizovali smo naša obećanja, kao što su besplatni udžbenici, subvencije za privatne vrtiće, subvencije za javni prevoz..”, dodaje Kresojević.

Isplata 100 KM penzionerima

Kresojević je pojasnio i iz kog razloga penzionerima u Banjaluci do sada nije isplaćeno 100 KM.

Dodaje da su penzioneri tražili, te da je to i stav Gradske uprave, da im se taj novac isplati sa penzijama.

“Tražili smo od Fonda PIO da penzionerima isplati uz penziju ta sredstva, a da im mi ta sredstva doznačimo ili da nam dostave spisak penzionera u Banjauci, što su oni odbili pod izgovorom da su u pitanju povjerljivi podaci. Umjesto da isplatimo to sada odmah, kada su praznici, mi gubimo vrijeme. Isplata zavisi od Fonda PIO, a što se nas tiče mi smo spremni za par dana da to realizujemo”, naglašava Kresojević.

“I dalje vodimo pregovore da na mjestu kina ‘Кozara’ ne bude izgrađena zgrada”

Na pitanje novinara šta je sa zgradom na mjestu nekadašnjeg kina „Кozara“, gradski menadžer Bojan Кresojević poručio je samo jedno, kao što vidite ta zgrada ne postoji.

“Iako je poznato da po našem dolasku nismo imali nadležnost da zaustavimo ovaj projekat, našim pregovorima i velikim naporima uspjeli smo da usporimo ovaj proces. Napokon smo i dočekali da regulacioni plan bude osporen od strane Ustavnog suda, čime investitor više nema pravo na 13 spratova, već na 6 spratova”, rekao je on.

Poručio je kako gradska administracija i dalje ide u tom pravcu da na tom lokalitetu ne bude zgrada.

“Mi i dalje vodimo pregovore da na tom mjestu ne bude zgrada, ali morate da znate da nije sve u našoj moći. Ako ne uspjemo u potpunosti u svojim ciljevima, svakako da ćemo učiniti maksimum”, ono što je najbolje za sve građane Banjaluke.

(N.S)