Politika 26.01.2023.

Kresojević: Grad učinio sve za spas ZIBL-a, pred nama je težak zadatak

ČITANJE: 2 minute

Grad je učinio sve, uložio mnogo napora obezbijedio dodatna sredstva za Zavod za izgradnju Banja Luka, obezbijedio 700.000 KM pozajmice ovom preduzeću, isplaćene su sve plate zapolenim i sve obaveze koje je imalo ovo preduzeće i sada je momenat kada trebamo pogledati istini u oči i pogledati kako dalje.

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević na konferenciji za novinare, tokom koje je govorio o radu i problemima ZIBL-a, kao i o planovima za naredni period.

-Ta istina podrazumijeva da je u proteklih 15 godina ZIBL za Grad vršio usluge naplate prihoda komunalne naknade i od zakupa poslovnih prostora, i po tom osnovu stvorio je 50 miliona KM nenaplaćenih potraživanja za Grad, od čega 40 miliona KM se odnosi na komunalnu naknadu i deset miliona na zakup poslovnih prostora – rekao je Kresojević.

Danas ZIBL i dalje naplaćuje komunalnu naknadu, a Grad je preuzeo naplatu prihoda od zakupa.

-Ovakav dug je rezultat izraženog nerada, nemara i zloupotrebe sredstava građana Banje Luke, a to najbolje potvrđuje činjenica da je prihod od komunalne naknade u prethodne dvije godine našeg manadata povećan za 25 odsto odnosno sa četiri povećan je na pet miliona KM godišnje, iako nije bilo promjena cijena. Do toga je došlo zato što više niko nije privilegovan, iako i dalje treba uložiti mnogo napora da optimizujemo ovaj sistem – pojasnio je Kresojević.

Osim toga, kako je istakao u ovih 40 miliona KM nenaplaćenih potraživanja – osam miliona se odnosi na 30 preduzeća.

-Sa ovim novcem danas bi se brojni infrastrukturni projekti mogli realizovati – naglasio je on.

-Osim nenaplaćenih prihoda i toga što su mnogi aspekti upravljanja imovinom koja se vodi na ZIBLU, a koja treba da pređe na Grad pod znakom pitanja, ovakav rad više neće biti tolerisan od strane Grada. Sada kada smo izmirili sve obaveze imamo potpuno pravo i očekujemo od svih u ZIBL-u, od uprave pa do svih zaposlenih, da budu u potpunosti posvećeni Zavodu, Gradu i građanima Banje Luke. U tome će od mene dobiti punu podršku i posvećenost jer je ono što je naš težak zadatak jeste da ovo preduzeće dovedemo na nivo da bude održivo – poručio je gradski menadžer.

Zaključio je da je samo u posljednje četiri godine ovo preduzeće „progutalo“ 3,2 miliona KM, i to 2,5 miliona je bilo naplaćeno od prodaje imovine i 700.000 KM je posljednja pozajmica od Grada.

E.M.