Politika 11.06.2024.

Kresojević: Nevjerovatno je da predsjednik Skupštine osuđuje našu borbu protiv neopravdanih poskupljenja privatnih vrtića

ČITANJE: 2 minute

Nakon što sam pozvao predsjednika Skupštine Grada da osudi neopravdana poskupljenja pojedinih privatnih vrtića, nisam se nadao da će on zapravo osuditi našu borbu protiv poskupljenja.

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, istakavši da je potpuno legitiman potez Grada da izvrši pritisak na pojedine privatne vrtiće koji su neopravdano podigli cijene i na taj način obezvrijedili gradske subvencije.

-Potpuno je ispravno da između građana i privatnika biramo građane, da između privatnog kapitala i djece biramo našu djecu. U tom pogledu pripremili smo niz mjera i mehanizama koje ćemo upotrijebiti s ciljem sprečavanja neopravdanih podizanja cijena pojedinih privatnih vrtića– naglasio je on.

Još jednom je ponovio da ni u kojem slučaju nije očekivao da će predsjednik Skupštine braniti neopravdano povećanje cijena privatnih vrtića.

-Predsjednik Skupštine subvencije smatra kupovinom ljudi – glasova, što dovoljno potvrđuje „iskrenost“ njegove borbe za povećanje subvencija i izjednačavanje statusa roditelja i djece u privatnim i javnim vrtićima. Prijedlog da se amandmanom obezbijede sredstva za subvencije, iako je budžet već ranije raspoređen, pokazatelj je njihovih kratkoročnih politika, dok su naše politike usmjerene ka tome da se pitanje izjednačavanja cijena privatnih i javnih vrtića trajno riješi – kazao je Kresojević.

Dodao je da je aktuelna gradska administracija opredijeljena da pronađe rješenje koje će moći funkcionisati dugoročno, te najavio da će biti prezentovan set mjera i koraka neophodnih za konačno izjednačavanje cijena privatnih i javnih vrtića.

-Već šest mjeseci aktivno radimo na ovom pitanju jer naš je cilj da pomognemo roditeljima, ali i da istovremeno zaustavimo pojedine privatnike koji podižu cijene bez ikakvog utemeljenja. Imamo mehanizme kojim ćemo zaustaviti ovakve poteze, jer niko ne može biti iznad Grada i 200.000 stanovnika Banje Luke – zaključio je on.