Vijesti 21.06.2024.

Kresojević: Poništeno rješenje budžetskog inspektora o smanjenju plata zaposlenim u Gradskoj upravi

ČITANJE: 2 minute

Okružni sud u Banjaluci donio je presudu kojom je uvažio tužbu Grada Banjaluka i poništio rješenje budžetskog inspektora – Ministarstva finansija Republike Srpske – kojem su Gradu naložene mjere koje bi imale za posljedicu smanjenje plate za više od 400 zaposlenih u Gradskoj upravi po osnovu složenosti posla.

Kazao je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, ističući da je ova presuda dokaz da se niti jednom poslodavcu ne može uskratiti mogućnost da zaposlenima omogući veća prava.

– Smisao svih zakona koji regulišu radnu oblast i radne odnose je da zaštiti minimum prava koja imaju zaposleni. To su bili jasni argumenti koje smo prezentovali i prilikom kontrole budžetske inspekcije u septembru prošle godine, ali predsjednik Skupštine grada je tada govorio drugačije odnosno na sceni je bio pokušaj destabilizacije rada vođen političkim motivima – kazao je gradski menadžer, dodajući da je za vrijeme ranijih adminstracija odnosno u posljednjih deset godina oko 550 zaposlenih imalo ovo “sporno” uvećanje plate po osovu složenosti posla.

Sada je, kako je istakao – ispravnost iznesenih argumenata, potvrdio i Okružni sud svojom presudom od 7. juna 2024. godine.

– To znači da je rješenje budžetskog inspektora kojim je naloženo smanjenje plata zaposlenim po osnovu složenosti posla, Sud osporio i stavio van snage – rekao je on.

Naime, Grad Banjaluka u septembru prošle godine podnio je tužbu Okružnom sudu u Banjaluci protiv tada donesenog rješenja Ministarstva finansija Republike Srpske tačnije akta budžetske inspekcije Ministarstva finansija kojim je Gradu Banjaluka naloženo da „radi otklanjanja nepravilnosti utvrđenih u postupku kontrole izvršenja Budžeta Grada Banja Luka – plate zaposlenih za period 01. januara 2021. godine do 30. juna 2023. godine  preduzme mjeru kojom će obračun i isplatu  plata zaposlenih u Gradskoj upravi sa uvećanjem plate za obavljanje visokosloženih, najsloženijih ili izuzetno značajnih poslova uskladiti sa tačkom 2. Odluke o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku (Službeni glasnik Republike Srpske, br. 53/16, 12/22, 39/22)“.

Sada donesenom presudom Okružni sud je uvažio tužbu Grada Banjaluka i poništio osporeni akt Ministarstva finansija.