Politika 24.02.2023.

Kresojević: Ispunili smo sva obećanja građanima, cilj je da Banjaluka postane svjetska metropola

ČITANJE: 3 minute

– SNSD je prethodne dvije godine imao priliku da vidi da opstrukcija razvoja u Banjaluci ne donosi rezultate, pa je ovoga puta odlučio da ne bude protiv razvoja Banjaluke i prihvati infrastrukturne projekte.

Ovim riječima Bojan Kresojević, prvi gradski menadžer Banjaluke, komentariše posljednju sjednicu Skupštine grada na kojoj su, pored izbora novog rukovodstva gradskog parlamenta, usvajanja Plana kapitalnih investicija, Plana o zaduživanju, usvojene i brojne druge odluke, što je od formiranja aktuelnog saziva bio rijedak primjer harmonije.

Loši odnosi i nemogućnost postizanja konsenzusa u vezi sa brojnim pitanjima između skupštinske većine i gradonačelnika doprinosili su odlaganju sjednica gradskog parlamenta i usvajanja odluka značajnih za građane, pa su blokade mehanizam za kojim su često posezale obje strane. Takve prilike učinile su da je bilo kakav pokušaj saradnje s republičkim vlastima okarakterisan kao “simbioza” sa Dodikom.

Kresojević je u emisiji “5naBL.net” ocijenio da se ne može govoriti o bilo kakvoj simbiozi politika, već isključivo o radu u interesu građana Banjaluke.

“Na taj način ne možemo govoriti da je to simbioza politika između SNSD-a i PDP-a, već nešto što je nužno za razvoj Banjaluke. Nije naš zadatak da budemo jedni protiv drugih, već da se takmičimo za one politike koje mi zastupamo, a da ono što je najvažnije za građane Banjaluke, što je egzistencija, infrastruktura, tu moramo i jedni i drugi da podržavamo ono što je dobro za Banjaluku”, kazao je Kresojević.

Upitan hoće li najveći utrošak sredstava iz zaduživanja na izgradnju terena prolongirati infrastrukturne projekte koji godinama čekaju mještani Motika, Šargovca, Česme, Kola i drugih naselja, Kresojević je istakao da gradska administracija radi ravnomjerno na svim segmentima razvoja Banjaluke.

“Imamo zadatak da Banjaluku izvedemo na mapu svjetskih gradova. Projekat koji vodi Teniski savez, a to je izgradnja teniske dvorane koja će instalirati u Banjaluci novi svjetski događaj, ATP 250 Banjaluka open, nešto je što će dovesti Banjaluku tamo gdje mi želimo da bude. Da ne bude samo grad koji je tu negdje na broju, već da korak po korak postaje svjetska metropola”, naglasio je Kresojević.

Kresojević je najavio da će već za godinu dana građani imati priliku da vide novi izgled centra Banjaluke.

“U narednih pet godina mislim da je realno da Banjaluka diše novim, ljepšim vazduhom i da se ogleda u mnogo ljepšim bojama i da odiše jednom lokalnom zajednicom koja je spremna na razvoj u svakom smislu”, rekao je Kresojević.

Gradski menadžer je naglasio da je most u Docu jedan od prioritetnih projekata za Banjaluku. Dodao je da grad intenzivno radi na prijedlozima kako bi se prihodi grada ojačali, te da bi kroz godinu ili dvije moglo da se govori o obezbijeđenim sredstvima za izgradnju i bolnice, koju, kako ističe, Banjaluka sasvim sigurno zaslužuje.

Kresojević zaključuje da je, ujedno, projekat gradske bolnice ostao jedino neisupinjeno obećanje iz predizborne kampanje, te da je gradska administracija realizovala sva obećanja.

“Pored toga što smo skoro sva obećanja realizovali, realizovali smo i mnogo onoga što u predizbornoj kampanji nije bilo obećano”, zaključuje Kresojević za Banjaluka.net.