Politika 26.10.2022.

Kresojević: Rekordno smanjenje duga u Banjoj Luci od početka mandata ove gradske administracije

ČITANJE: 2 minute

Na jučerašnjem zasjedanju Skupštine Grada, odbornici nisu detaljno raspravljali o tački dnevnog reda koja je važna i bitna za Banju Luku a to je informacija o zaduženju Grada na dan 30. jun ove godine.

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, koji je dodao da je dug Grada iznosio 111,4 miliona KM.

-Od početka rada i djelovanja ove gradske administracije, mi smo smanjili dug za 24 miliona KM do 30. juna, a ukoliko govorimo o danu današnjem, isti smo smanjili za više od 26 miliona, skoro 27 miliona. Ovo su zaista veliki rezultati, posebno kada uzmete u obzir da je u ovim uslovima inflacije, kako na svjetskom nivou, tako i kod nas u Republici Srpskoj došlo do opšteg trenda zaduživanja do 5 do 8 odsto, a da smo mi dug smanjili za oko 10 odsto – poručio je Kresojević.

Istakao je kako je ova informacija od izuzetno bitnog značaja, jer kako kaže, prema mišljenju brojnih ekonomista, naredna godina biće izuzetno teška, jer nakon visoke inflacije doći će do povećanja kamatne stope.

-To znači da se usporava privredna aktivnosti i tada intervencija države i grada mora biti veća. Sa ponosom mogu da kažem da smo jedan od rijetkih gradova koji spremno dočekuju takvu situaciju, posebno ukoliko uzmemo u obzir da se mi u Republici Srpskoj suočavamo sa najvećom inflacijom, te da je ona između 15 do 16 odsto, dok u Evropi ona iznosi oko 9 odsto – poručio je gradski menadžer.

Dodao je kako će u narednom periodu Savezu opština i gradova, ali i Vladi Republike Srpske predložiti da se formira jedna radna grupa koja će, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou predložiti mjere za smanjenje inflacije, odnosno za ublaživanje efekata inflacije.

-Jedna od tih mjera na kojoj sam insitirao jeste smanjenje cijena peleta, te je ta inicijativa urodila plodom. Drugo, insistiraćemo da povećanje plata tamo gdje javni sektor bude imao uticaja, bude takvo da oni radnici sa najmanjim platama dobiju najveći procenat – zaključio je gradski menadžer.

E.M.