Politika 20.12.2022.

Kresojević: Zatražićemo vanrednu sjednicu Skupštine Grada o rebalansu budžeta

ČITANJE: 4 minute

Gradska administracija danas će uputiti Kolegijumu Skupštine Grada zahtjev za održavanje vanredne sjednice, na kojoj će biti razmatran rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Najavio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević.

-Već 354 dana smo bez rebalansa budžeta i to je sasvim dovoljno da posljedice na svojoj koži osjete korisnici socijalnih davanja koji ne mogu dobiti svoja primanja, zaposleni u Centru za socijalni rad koji ne mogu dobiti platu ni za novembar, a kamoli za decembar, prevoznici kojima se ne može isplatiti subvencija za javni prevoz, ali i mnogi drugi korisnici budžeta – kazao je Kresojević.

Napominje da je najavljeno, da bi 29. ili 30. decembra trebalo da bude održana redovna sjednica Skupštine, što je, kako ističe – kasno za realizaciju svega onog što se nalazi u rebalansu budžeta.

-Po konačnom prijedlogu, rebalans budžeta iznosiće 212 miliona KM, od čega je za infrastrukturu namijenjeno više od deset miliona KM, i to za one projekte koji su uglavnom započeti, poput saobraćajnica u Kuljanima, Motika, Priječanima, ali i za mnoge druge, među kojima za vodovodnu infrastrukturu 1,5 miliona, 0,8 miliona za mostove u Trapistima i Dervišima, za obnovu kuće Milanovića 2,5 miliona KM iz rebalanasa i dodatnih milion KM iz budžeta za narednu godinu, za vidikovac na Banj brdu pola miliona KM – precizirao je on.

Rebalans predviđa i grant za Teniski savez Republike Srpske za realizaciju projekta izgradnje teniske dvorane, zatim subvencije za grijanje, za javni prevoz, subvencije Domu zdravlja, i dr.

-Održavanje grada nije moguće bez rebalansa, jer prisjetimo se kada je donesen amandman skupštinske većine za isplatu podrške penzionerima u iznosu od četiri miliona KM, upravo je tada smanjen iznos za higijenu i održavanje grada za taj iznos. Rebalans bi trebalo da obezbijedi da se izmire sve obaveze i uspješno završi godina kako u Gradu, tako i u gradskim institucijama – napomenuo je gradski menadžer.

Iako u izazovnim okolnostima, kako ističe uspjela su se obezbijediti sredstva za isplatu podrške u iznosu od po 60 KM za nešto više od 41.000 penzionera.

-Podsjećam da je budžet na početku ove godine bio planiran u iznosu od 169,7 miliona KM i tu su planirana četiri miliona KM od poreza na nepokretnosti, a koja su naknadno umanjena kroz smanjenje stope poreza na nepokretnosti. Ali kroz intenzivan rad uspjeli smo obezbijediti sredstva da se ova pomoć penzionerima isplati – naveo je on.

Inače, kako je kazao – kada se uračunaju i subvencije za javni prevoz koje penzioneri imaju na mjesečnom nivou, penzionerima je omogućeno 130 KM podrške, a za one sa minimalnom penzijom 180 KM podrške.

Govoreći o budžetu za nredu godinu, kazao je da su okolnosti za pripremu otg dokumenta jako izazovne.

-To se odnosi na to da dio prihoda koji se povećava u skladu sa inflacijom je samo jedna trećina. To su prihodi od indirektnih poreza i prihodi od poreza na lična primanja. S druge strane, rashodovna strana budžeta u iznosu od 80 odsto raste. Imamo pritisak za povećanje plata svih zaposlenih na budžetu, svi tenderi se povećavaju i ove dvije stavke su više od polovine budžeta. To znači da je Grad sa stanovišta finansija u vrlo izazovnim okolnostima i zato ne možemo dozvoliti da se odluke bilo o regulacionim planovima ili porez na nepokretnosti za narednu godinu ne usvajaju odgovarajućom dinamikom, jer će građani Banje Luke imati negativne efekte – zaključio je Kresojević.

Istakao je da budžet od 184 miliona KM nije dovoljno da se realizuje sve ono što je zacrtano.

-U narednoj godini nastavićemo sa uređenjem obale Vrbasa za šta će biti izdvojeno više od milion KM, radićemo tri banje u Srpskim Toplicama, a nastaviće se i sa projektima dvorane na Laušu, škole u Adi, kuće Milanovića i sl. Ulazimo spremni u narednu godinu, ali mislimo da Banja Luka zaslužuju mnogo više, a to znači da trebamo nastaviti i sa gradnjom mosta u Docu, rekonstrukcijom Kastela, uređenjem pješačke zone u centru gradaa, ali i sa drugim projektima koje smo  najavili u okviru prijedloga odluka o zaduženju za kapitalne investicije – naveo je on.

Naglasio je da je sadašnja administracija za više od 30 miliona KM smanjila zaduženje grada zahavljujići činjenici da nijednu marku novih kredita nije uzela.

-Za ovakve odluke ne treba postojati dilema, nego samo treba da čujemo nove prijedloge ako postoje. Banja Luka može i mora bolje – zaključio je gradski menadžer.

E.M.