Vijesti 02.01.2016.

Kriminal koji donosi veliki profit

ČITANJE: 2 minute
borbe pasa
Borbe pasa na smrt, u kojima učestvuju pit bulovi, rotvajleri i američki stafordi, dobro su čuvana tajna u BiH, iako te ilegalne borbe donose veliki profit vlasnicima i kladioničarima na crno.

I jedni i drugi ulažu u ove “četvoronožne gladijatore” velike sume novca – jedni u ishranu i trening, a drugi u klađenje.

Aktivista za prava životinja iz Sarajeva Dalida Kozlić navodi da postoje različiti oblici organizovanja borbi pasa i da to, obično, rade ljudi iz kriminalnog miljea.

Prema njenim riječima, trenutno je vrlo popularno organizovanje borbi po obroncima Bjelašnice, Igmana i Trebevića.

Ona kaže da se borbe, osim ličnih dogovora, ugovaraju i dobro šifrovanim porukama na društvenim mrežama. “Postoje dobro uhodane tajne grupe na `Fejsbuku` gdje se organizuju i borbe i klađenja. U igri su ogromne sume novca, uplaćuju se opklade i od 10.000 KM”, navela je Kozlićeva.

Kozlićeva za “Dnevni avaz” navodi da se među psima lutalicama mogu vidjeti oni koji su nekada bili vlasnički, ali su u nekoj od borbi poraženi pa su ih vlasnici nemilosrdno pustili na ulicu, što je dodatna opasnost za građane.

Tehnike treniranja su doslovno jezive, od izgladnjivanja koje traje danima, premlaćivanja, treniranja na živim metama, u pravilu napuštenim psima, do davanja hemijskih stimulansa.

Članica Udruženja za zaštitu životinja “Noa” iz Banjaluke Bogdana Mijić ističe da svi znaju da se borbe organizuju i apeluje da policija uđe u trag organizatorima, jer ovakve borbe spadaju u djela organizovanog kriminala.

Ni veterinari ne mogu mnogo toga napraviti u sprečavanju jer organizatori planiraju sve do u detalje, pa povrijeđeni pas nikada ne ide na liječenje u veterinarsku stanicu, nego mu se daju antibiotici ili se plaćaju ilegalni veterinari.

Vlasnici pasa za borbu ne prezaju ni od toga da im daju ekstazi ili spid, a ubrizgavaju im i steroide da bi bili što krvoločniji u borbi.

Stručnjaci tvrde da su ovi psi tempirane bombe koje mogu eksplodirati u svakom trenutku i ubiti bilo koga ko im se približi, a za sve su krivi njihovi beskompromisni vlasnici.

(Srna)