Biznis 26.07.2021.

Kriptovalute u samo jednom danu porasle za 114 milijardi dolara

ČITANJE: 3 minute

Vrijednost bitcoina porasla je u nedjelju naveče i prvi put nakon sredine lipnja prešla 39.000 dolara jer se tržište počelo oporavljati nakon nedavne prodaje.

Kriptovalutom se u 23:05 prema njujorškom vremenu trgovalo po cijeni od 38.059,84 dolara. Prema podacima CoinDeska, vrijednost je porasla za gotovo 11 posto u odnosu na isto vrijeme prije 24 sata. Bitcoin je prethodno dosegnuo razinu od 39.544,29 dolara, najvišu od 16. lipnja ove godine, piše CNBC.

Bitcoinov oporavak povećao je i vrijednost drugih kriptovaluta pa je ether porastao za 5.9 posto, na 2299,55 dolara. Cijelo tržište kriptovaluta poraslo je u 24 sata do nedjelje navečer za 114 milijardi dolara, pokazuju podaci Coinmarketcap.com. Oporavak se dogodio nakon što je bitcoin nedavno uslijed globalne rasprodaje pao ispod 30.000 dolara, što je potaknulo strahove da bi mogao potonuti i dublje.

Ako želite da kupite kriptovalute u BiH pročitajte ovo uputstvo.

“Mislim da smo vidjeli razdoblje akumulacije na 29.000 do 30.000 dolara, što ukazuje na robusnost i potencijalni pomak bitcoina prema 40.000 dolara”, rekao je Vijay Ayyar, voditelj poslovnog razvoja na burzi kriptovaluta Luno.

Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey, izvršni direktor Tesle Elon Musk i izvršna direktorica ARK Investa Cathie Wood nedavno su govorili na pomno praćenoj bitcoin-konferenciji pod nazivom The B-Word. Musk je rekao da će Tesla vjerojatno ponovo početi prihvaćati bitcoin u prodaji svojih vozila jer se veći udio rudarenja bitcoina prebacuje na obnovljivu energiju. U svibnju je tvrtka Tesla obustavila prodaju vozila korištenjem kriptovalute zbog zabrinutosti oko “brzo rastuće upotrebe fosilnih goriva za rudarenje bitcoina”.

Rudarenje bitcoina je energetski intenzivan postupak stvaranja novih valuta, koji uključuje rješavanje složenih matematičkih problema. Računalna snaga potrebna za to također troši puno energije.

“Musk potaknuo tržište”

“U Kini se trgovina oporavila, a to što su govorili Elon, Jack i Cathie je potaknulo tržište”, kaže za CNBC Alex Brammer iz Luxor Mininga, baze kriptovaluta za napredne rudare.

Bilo je i drugih naslova koji su potaknuli potražnju za bitcoinom. Amazon želi svom odjelu za plaćanja pridodati stručnjake za digitalnu valutu i blockchain, što sugerira da bi mogao pomnije proučiti bitcoin i druge kriptovalute. Glasnogovornik Amazona rekao je kako je kompanija “nadahnuta inovacijama koje se događaju u prostoru kriptovaluta i istražuje kako bi to moglo izgledati na Amazonu”.

Ovi potezi pridonijeli su i takozvanom “short squeezu”, ističe inženjer rudarenja bitcoina Brandon Arvanaghi. Investitori koji shortaju bitcoin klade se da će cijena još pasti. Ali ako cijena poraste, ovi investitori nastoje smanjiti gubitke i napustiti svoje shortane pozicije, što pomaže postizanju još veće cijene.

“Mislim da je skok vrijednost posljedica pretjeranog shortanja”, objasnio je Ayyar iz Lunoa.

U međuvremenu, neki problemi oko cijene bitcoina počeli su se raščišćavati. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci Kina je obnovila svoje mjere protiv kriptovaluta usmjerenih na rudarenje i trgovinu. A zabrinutost zbog ugljičnog otiska rudarenja bitcoina počinje slabiti, prenosi Index.hr.

Brammer iz Luxor Mininga rekao je da su nesigurnost oko utjecaja rudarenja na okoliš i kineske regulatorne zabrinutosti “istrošene”, zaključuje CNBC.

(A.M.)