Biznis 04.12.2021.

Kriptovalutni slom: Bitcoinu vrijednost u samo sat vremena pala za gotovo 10 hiljada dolara

ČITANJE: 1 minuta

Kriptovalute predvođene bitcoinom i ethereumom ‘zaronile’ su na svjetskim tržištima kapitala za oko 20 posto u posljednja 24 sata, objavio je u subotu ujutro portal Coindesk.com. Najvažnija kritpovaluta, bitcoin, izgubio je tijekom subotnjeg jutra na vrijednosti oko 10 tisuća dolara, te se na kraju oscilicirajućeg trenda njime trgovalo po cijeni od 42 hiljade dolara, da bi se ubrzo koliko-toliko oporavio, podigavši vrijednost na 45 hiljada dolara.

– Bitcoin je pao za oko 15 hiljada dolara u posljednja 24 sata. Ethereum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, pao je za oko 1100 dolara u istom vremenskom razdoblju. Vodeća kriptovaluta odražava širi pad na kripto tržištima, prema našem indeksu cijena, pri čemu su neke kriptovalute pale i za više od 20 posto u posljednja 24 sata. Čini se da je većina tih sredstava pretrpjela nagli pad – konstatira Coindesk.com procjenjujući kako je nagli pad kapitalizacije kriptovaluta posljedica neizvjesnosti uzrokovanih omikron varijantom covida-19 i, navodi portal, rastućom nelagodom američkih Federalnih rezervi (Fed) zbog visoke inflacije, piše Jutarnji.

U utorak je, podsjeća isti izvor, guverner Feda Jerome Powell reterirao u odnosu na ranija stajališta o inflaciji u kojima je Fed izražavao sumnju u snažnija inflatorna kretanja i rekao da bi središnja banka mogla razmotriti sve inflatorne scenarije.

Prije spomenutih oscilacija cijena bitcoina na tržištima kapitala dosezala je maksimalnih 57.662 dolara za bitcoin. Nakon oscilacija, tržišna kapitalizacija kriptovaluta, navodi Coindesk.com, procjenjuje se na i dalje respektabilnih dvije tisuće milijardi dolara. Isti izvor navodi i kako dio kriptovaluta, poput tethera, nije tijekom današnjeg trgovanja doživio pad, već lagani rast.

(A.M.)