Politika 28.12.2022.

KRIŠTO PREDSTAVILA EKSPOZE: Evropske integracije temelj budućeg rada

ČITANJE: 2 minute

Borjana Krišto, koju Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH treba da potvrdi za predsjedavajuću Savjeta ministara BiH podnijela je ekspoze u kojem je, između ostalog navela da će evropske integracije biti temelj budućeg rada.

“Nastojaćemo sukladno našim kapacitetima raditi na ubrzanju puta BiH u EU kako bi kao država, društvo i svaki pojedinac osjetili korist od reformi”, rekla je Krišto dodajući da će se na tom putu koristiti iskustva zemalja u okruženju kao i onih koji su taj proces završile i postale članice EU.

Ona je rekla da će jedan od prioriteta biti i na legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i provođenju odluka Ustavnog suda BiH jer je nedopustiva diskriminacija bilo kojeg pojedinca, a kamo li jednog narda.

“Kako bi to ispravili radićemo na ograničenim reformama Ustava”, rekla je Krišto.

Ona je navela da je i NATO put važan za Bosnu i Hercegovinu te da je svjesna činejnice da je BiH država tri konstitutuvna naroda te da se o svakom putu mora postojati politički koncenzus.

“Radićemo na postizanju dogovora o vanjskopolitičkim aktivnostima što uključuje i NATO integracije”, rekla je Krišto.

Govoreći o pravosuđu, Krišto je rekla da će se raditi na tome da svaki pojedinac ima jednak položaj pred zakonom te da će se usvojiti strategija za sektor pravde i donijeti zakon o VSTS, Sudovima BiH kao i zakon o upravljanju nelegalno stečenom imovinom. Takođe, istakla je da će se raditi na unapređenju krivičnog zakonodavstva, navodeći da je obaveza da se harmonizuje domaće zakonodavstvo i onda nadograđuje međunarodnim standardima.

Ona je istakla da je borba protiv korupcije jedan od ključnih izazova te da dosadašnji strateški dokumenti nisu implementirani.

“Borba protiv korupcije je dug i kompleksan proces u kojem nema brzih rješenja”, rekla je Krišto naglašavajući da će se kroz sve aktivnosti Savjeta minsitara raditi na unapređenju zakonodavnog okvira i jačanju rada antikorupcionih agencija.

Govoreći o bezbjednosti, Krišto je rekla je vrijeme za nove politike, te da smo svjedoci novih kibernetičkih napada na institucije zbog čega će se raditi na donošenju propisa za borbu protiv ovog vida kriminala.

(N.S)

Oznake: Borjana Krišto