Politika 20.03.2023.

Krišto u Briselu: Razgovarala sa Mišelom i Varheljijem

ČITANJE: 2 minute

Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, boravi u Briselu, gdje se sastala s predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, a tema je  evropski put BiH.

Predsjedavajuća Krišto zahvalila se predsjedniku Mišelu i Evropskom savjetu za kontinuiranu podršku i dodjelu statusa kandidata BiH. Naglasila je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu prema EU.

Predsjednik Evropskog savjeta Mišel čestitao je predsjedavajućoj Krišto i Savjeta ministara BiH na danas usvojenom Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. – 2025., što predstavlja snažan iskorak na evropskom putu.

14 prioriteta

Predsjedavajuća Krišto je rekla da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije ostaje u fokusu rada Savjeta ministara BiH u idućem periodu, ali da je za uspješan nastavak reformskih procesa važno okončanje procesa uspostave vlasti na svim nivoima.

Istakla je i ključnu važnost reforme izbornog zakonodavstva, u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Reformom izbornog zakonodavstva dodatno bi se relaksirali politički odnosi unutar zemlje, a fokus svih nivoa vlasti usmjerio bi se na evropski put Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je Savjet ministara BiH potvrdilo Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, čime se stabilizira rad institucija BiH i omogućava nastavak planiranih reformskih aktivnosti.

Krišto i Mišel su se usaglasili da je pitanje migracija od ključnog značaja za očuvanje sigurnosti u regiji, ali i Evropskoj uniji.

Sastanak s Varheljijem

Podsjećamo, ranije je predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto razgovarala u Briselu s komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem o narednim koracima na ispunjavanju EU agende, objavio je Varhelji nakon sastanka.

– Potvrđeno je da je počeo rad na neophodnim reformama na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta – naveo je Varhelji na Twitteru.

Kako je najavljeno, Krišto bi se trebala sastati i s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen i predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Planirani su i sastanci s visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josephom Borrellom i predsjednikom Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) Dejvidom Mekalisterom.

Programom posjeta planirano je i obraćanje Krišto pred Odborom Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

(N.S)