Vijesti 27.05.2019.

KRITIČAN CENTAR BANJALUKE Termovizijske kamere otkrile 20 odsto gubitaka na mreži

ČITANJE: 3 minute

Distributivna mreža gradskog grijanja je stara i dotrajala u svim dijelovima Banjaluke gdje postoji, ali je, prema posljednjim informacijama, situacija naročito loša u centralnom dijelu Banjaluke.

Iako se već godinama navode te činjenice kao nešto opšte poznato, jer je mreža stara četiri decenije i dotrajala, oni koji su nadležni za tu problematiku nisu odmicali dalje od te konstatacije. Tek je nedavno preduzeće Eko toplane, koje je od početka 2018. zaduženo za sistem daljinskog grijanja, angažovala firmu koja je uradila snimanje mreže termovizijskim kamerama kako bi se utvrdilo stvarno stanje mreže, te napravili prioriteti za sanaciju.

Prema do sada dostupnim informacijama, za sanaciju mreže će biti potrebni milioni, a uključeni u ovu problematiku, bar za sada, ne žele da otkriju odakle će se ta sredstva obezbijediti i šta će biti među prvim prioritetima.

– Nakon što je završeno snimanje distributivne mreže Banjaluke, predstavnici kompanije “Drone Systems” iz Danske uradili su preliminarnu analizu stanja na mreži, odnosno locirani su gubici vode na toplifikacionom sistemu. Osim utvrđenih gubitaka vode, analizom su prikazani i potencijalni kvarovi uzrokovani lošom izolacijom, odnosno toplotni gubici – rekli su u Eko toplanama.

Kazali su da je od 350 vrelovodnih šahtova u Banjaluci, na više od 150 zabilježeno značajno isijavanje toplote, zbog loše izolacije.

– Prema dosadašnjim analizama, ukupni toplotni gubici u distribuciji toplote iznose više od 20 odsto proizvedene toplotne energije – naveli su u ovom preduzeću.

Dodali su da je analizom utvrđeno da su uočeni kvarovi u većoj ili manjoj mjeri raspoređeni na svim dijelovima toplifikacionog sistema.

– Zbog velikog broja kvarova, pojedine dionice vrelovoda i toplovoda potrebno je u potpunosti zamijeniti, kao naprimjer dionicu od Gradskog mosta ka Elektrotehničkom fakultetu i dio u Solunskoj ulici, vrelovod kod knjižare “Kultura”, toplovod na Bulevaru cara Dušana i slično – rekli su u ovom preduzeću.

Napomenuli su da rezultati dobijeni nakon termovizijskog snimanja predstavljaju osnovu za izradu studije rekonstrukcije distributivne mreže.

– Ovo je prvi ovakav projekat od izgradnje sistema daljinskog grijanja, a pokazani rezultati će olakšati prepoznavanje prioriteta za rekonstrukciju vrelovoda i toplovoda. U ovom trenutku je preuranjeno govoriti o novčanim sredstvima koja će biti potrebna za sanaciju distributivne mreže, jer je u pitanju veoma obiman posao. Prije plana finansiranja neophodno je završiti studiju izvodljivosti, koja bi trebalo da definiše potreban nivo investicija, kao i prioritete rekonstrukcije – naveli su u Eko toplani.

Kazali su da će u svakom slučaju, i prije završetka same studije, Eko toplane krenuti s planiranim remontom i sanacijom dijela mreže za koju se već sada zna da je u prioritetu i koju će, kako su dodali, Eko toplane finansirati vlastitim sredstvima u skladu sa usvojenim planom poslovanja.

– Sanacija i rekonstrukcija dijelova mreže na kojima su locirani gubici vode sastavni je dio planiranih aktivnosti Eko toplana u periodu između dvije sezone, dok je provjera potencijalnih kvarova izazvanih lošom izolacijom, koji uzrokuju gubitke toplotne energije, moguća jedino tokom sezone, što je planirano za predstojeću grijnu sezonu 2019/20 – rekli su u Eko toplanama.

Suvlasnici ovog preduzeća su Grad Banjaluka i Društvo sa ograničenom odgovornošću za energetiku i ekologiju „IEE“ Banjaluka, sa omjerom 49 naprema 51 odsto.

Gradonačelnik Igor Radojičić je priznao da je stanje mreže koje je snimljeno termovizijskim kamerama loše te da će biti potrebna vrlo obimna rekonstrukcija.

– Naročito je loše na centralnom gradskom području, i to upravo na pravcu pored zgrade Pošte i Banskog dvora te na dijelu mreže koji dalje snabdijeva potrošače prema naselju Ante Jakića,  Centru 2 i dalje prema Paprikovcu. To zahtijeva višemilionska ulaganja, i to ne samo u zamjenu cijevi već podstanica i mjernih instrumenata – kazao je Radojičić.

Putanja

Pored gubitaka na toplovodnoj mreži, nedavno snimanje je bilo korisno zbog još jedne činjenice.

U Eko toplanama su rekli da su snimci sačinjeni termovizijskom kamerom detektovali stvarne trase cjevovoda, koji do sada u nekim slučajevima nisu bili egzaktno prikazani u tehničkoj dokumentaciji.

(Srpskainfo)