Svijet 02.12.2021.

KRITIKA UN: Zatvaranje granica zbog omikrona aparthejd prema Africi

ČITANJE: 1 minuta

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres juče je rekao da je zatvaranje granica zbog omikron soja koronavirusa “duboko nepravedno, kažnjavajuće i neučinkovito”, nazivajući to oblikom aparthejda prema Africi.

“S virusom koji ne poznaje granice, restrikcije putovanja koje izoluju jednu zemlju ili regiju nisu samo duboko nepravedne i kažnjavajuće, one su i neefikasne”, rekao je novinarima, dodajući da smatra skandaloznim osuđivanje Afrike zbog toga što nije procijepljena.

Spominjući Južnoafričku Republiku koja je signalizirala 24. novembra pojavu soja omikron zbog čega su druge zemlje zatvorile granice za njezine građane, šef UN-a ocijenio je da zemlje ne bi smjele biti “kolektivno kažnjavane jer su identifikovale i podijelile ključne naučne i epidemiološke informacije sa svijetom”.

“To je nepravedno i nemoralno. Stoga upućujem snažan apel, apel na razum. Imamo instrumente da putujemo sigurno. Iskoristimo te instrumente kako bismo izbjegli tu vrstu aparthejda koji smatram neprihvatljivim”, ponovio je.

On kaže kako Afrika nema dovoljno vakcina za svoje stanovništvo, nema potrebnih finansijskih resursa za oporavak ekonomije, trpi najteže posljedice klimatskih promjena iako tome nije doprinijela, a nema potrebnih resursa za izgradnju otpornosti svojeg stanovništva.

Stojeći uz njega, predsjednik Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat također je osudio stigmatizaciju te naglasio da je “manje od šest posto stanovnika Afrike vakcinisano.

“Pozivam vlade da radije razmisle o testovima za putnike, kao i o drugim prikladnim i doista efikasnim mjerama”, dodao je Guterres.

To je nazvao jedinim načinom da se smanji rizik prijenosa a omoguće putovanja.

(N.S)

Oznake: omikrom