Vijesti 08.07.2021.

KRIVCI NA SLOBODI: Ekološka katastrofa zbog nelegalne sječe u šumama kod Teslića

ČITANJE: 5 minuta

Pojedini dijelovi šume u Šumskom gazdinstvu „Borja“ kod Teslića su potpuno ogoljeni. Nezakonito je posječena najkvalitetnija šuma, uglavnom hrastovina prve klase. Milioni maraka završili su u nečijim džepovima.

Prava ekološka katastrofa se vidi na fotografijama nastalih krajem prošle godine na dvije lokacije ovog šumskog gazdinstva. U radnoj jedinici „Čečava“, po podacima sa kojima raspolažu u Sindikatu, bespravno je posječeno 2.619 stabala, bruto mase 4.612 kubnih metara. Vrijednost je 635.568 KM.

U „Gornjoj Velikoj Usori“ je nezakonito posječeno 538 stabala, bruto mase 2.209 kubnih metara u vrijednosti 210.841 KM.

– Riječ je o šteti u samo dva odjela, a predmet kontrole i istrage su 13 odjela. Trenutno je vegatacija, pa su kontrole obustavljene. Veliki je to proces, treba zaista puno prehodati i utvrditi činjenično stanje – objašnjava za Srpskainfo predsjednik sindikata u ŠG „Borja“ Dušan Marković.

Lokalni izbori

On kaže da je ova nelegalna sječa bila u drugoj polovini prošle godine, pred lokalne izbore.

– Ja sam ranije upozoravao upravu „Šuma RS“ i članove Nadzornog odobora šta se dešava i šta će se desiti ako se ništa ne preduzme. Međutim, kontrola na terenu nije bila više od godinu dana – otkriva Marković.

Na pitanje da li se zna kako je neko mogao tako dugo nezakonito da siječe šumu a da baš niko ne dođe u kontrolu, Marković je uvjerenja da su mnogi znali za to, da su određeni bili direktno uvučeni u krađu, a da pojedini nisu smjeli da govore iz straha od lokalnih moćnika, uključujući i političke.

– To je bilo pred prošle lokalne izbore. Odgovorni su i šumarski inspektori i policija. Ja sam njih pitao kako je moguće da šumarska inspekcija u tom periodu nije nijednom u periodu dužem od godinu dana dolazila na teren. Politika je imala ogroman uticaj na to stanje; postavljali su svoje ljude koji su klasični poslušnici. Nisu to samo četvoro, petoro krivaca, kako se predstavlja. Neću o imenima, ali tu je mnogo više ljudi uključeno nego što je prikazano. Čestiti radnici su sklonjeni u kancelarije da ne gledaju zlo očima – navodi Marković.

Pilana

Kolike su razmjere toga, kako kaže, govori i to da je, pored policije, šumarske inspekcije i unutrašnjih kontrola, u tako kratkom periodu dovezeno u krug samo jedne pilane 1.200 kubika drveta iz šume bez papira.

– A kakvo je stanje u našem šumskom gazdinstvu sada najbolje pokazuje to da smo u gubitku većem od osam miliona KM. Duguju nam četiri plate i pola regresa iz prošle godine – upozorava Marković.

Kontrola na terenu u ŠG „Borja“ započeta je krajem prošle godine kada je smijenjen Stojan Božić sa pozicije v.d. direktora, a na njegovo mjesto došao Slaviša Opačić. Opačić je sarađivao s policijom, ali je veoma brzo, nakon dva mjeseca, otišao jer nije mogao sam da se suprostavi pritiscima. Podršku vrha nije imao. U međuvremenu je njegov prethodnik Božić osumnjičen za nezakonite radnje, koje imaju veze s krađom šume.

Poslije Opačića promijenjena su još dva rukovodioca, a trenutno je na čelu Nenad Dušanić za kojeg u Sindikatu kažu da ništa neće moći da uradi bez velike pomoći uprave „Šuma RS“.

– Ovo je kriminal širih razmjera. Svi su zakazali. Počev od policije i šumarske inspekcije, a možemo samo da nagađamo da li je namerno ili ne. Samo znamo da su nas doveli do prosjačkog štapa – dodaje Marković.

Ekocid

Doskorašnji i višegodišnji predsjednik opštinskog odbora SNSD, Dragan Bogdanić, za Srpskainfo kaže da nema nikakvih saznanja o velikoj krađi šume u ŠG „Borja“. Na pitanje da li ima komentar na očiglednu krađu, Bogdanić kaže da nadležne institucije treba da daju svoj sud.

Bogdanić je sa mjesta predsjedika OO SNSD smijenjen veoma brzo poslije prošlih lokalnih izbora.

Političar iz suprostavljenog tabora, Milan Miličević, koji je načelnik Teslića, nedavno je izjavio da je u ovoj opštini nelegalnom sječom šuma počinjen ne samo kriminal ogromnih razmjera, nego i pravi ekocid.

– Razmjere ekocida mogu se vidjeti golim okom. Predjeli oko Teslića, čak i u blizini Banje Vrućice, koja je turistički biser cijele regije, izgledaju kao poslije nuklearne katastrofe – upozorio je Miličević.

On je poručio da lokalna zajednica ima ogromne i nenadoknadive štete od bespravne sječe šuma.

– Da smo za svako posječeno drvo dobili pet odsto od njegove prodaje, kako je zakonom regulisano, Teslić bi izgledao kao Las Vegas – poručio je Miličević.

Gubitaš rekorder

ŠG “Borja” prošle godine ostvarilo je najveći gubitak od svih gazdinstava u JP “Šume RS”, a prikazali su oko 1,5 miliona KM minusa.

MUP RS je krajem aprila podnio izvještaj protiv sedam osoba zbog sumnje da su oštetili Šumsko gazdinstvo “Borja” za više od milion maraka. Osumnjičeni su Stojan Božić, Zoran Gavrić, Milomir Kršić, Mićko Marković, Milovan Gotovac, Mladen Markočević i Srđan Klječanin. Riječ je o krivičnim djelima nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, sprečavanje dokazivanja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i pustošenje šuma.

Istraga je tek u početnoj fazi, a javnost je dodatno šokirana činjenicom da su četiri osumnjičena radnika vraćena na posao, jer je protiv njih obustavljen disciplinski postupak.

Prekretnica

Krajem aprila smijenjeno je 10 rukovodilaca u “Šumama RS” zbog negativnog poslovanja prošle godine, a nakon posebne sjednice Vlade RS o stanju u šumama.

Tada je ministar Boris Pašalić izjavio da je najvažniji kriterijum za imenovanja novih direktora njihova stručnost, a ne stranačka pripadnost.

– To je ujedno i prekretnica u poslovanju “Šuma RS” – ocijenio je Pašalić.

(SB)

Oznake: ŠG Borja