Vijesti 20.11.2015.

Krivične prijave bivšim vlasnicima Banke Srpske

ČITANJE: 2 minute
banka-srpske
Bivši vlasnici Banke Srpske pod istragom su policije i tužilaštva zbog višemilionskog kriminala u nekadašnjoj Balkan Investment banci. Protiv 11 Litvanaca i deset državljana Bosne i Hercegovine MUP Srpske podnio je izvještaj Specijalnom tužilaštvu zbog organizovanog kriminala kojim je ova banka oštećena za više od 56 miliona maraka.

Bivši direktor Edvinas Navickas terati se da je vodio organizovanu kriminalnu grupu koja je odobravanjem rizičnih kredita počinila više krivičnih djela. Krediti su prebacivani povezanim firmama, iako ih kreditni rizničar ni u jednom slučaju nije odobrio.

” Znajući da je kreditni rizničar banke dao negativna mišljenja za dodjelu kredita bez identifikacije i kvalitetnog obezbjeđenja sredstava za otplatu. Na ovaj način za pet privrednih društava omogućeno je podizanje većeg broja kredita i sticanje imovinske koristi u ukupnom iznosu od 56 miliona za koliko je Banka i oštećena”, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS.

Nekim od povezanih firmi preko kojih su Litvanci izvlačili novac Navickasa je direktno upravljao, a neke je osnovao i šef obezbjeđenja banke Milorad Granulić. Firme su osnovane da bi kupovale akcije i nekretnine u vlasništvu Banke, a ovim potezima banke je bila na značajnom gubitku dok su povezane Firme pribavljale nezakonitu imovinsku korist.

“Među ovim pravnim licima koji su dobili kredite je Balkanika doo Banja Luka u iznosu od 16 miliona KM. Kapitalni projekti doo. Brčko 15 miliona i sedamsto hiljada i Kvasko doo Banja Luka 15 miliona”, kaže Radomor Domuzin, načelnik Uprave kriminalističke policije.

Na ovom spisku nalazi se još i firma Inegra iz Bihaća kao i jedna firma iz inostranstva. Članovi kriminalne grupe zajedno su sebi pribavili imovinsku korist veću od 66 miliona maraka, a banku izložili riziku zbog neplaćenih kredita i to samo za glavnicu u iznosu većem od 56 miliona. Ipak većina osumnjičenih nije dostupna organima gonjenja.

“To je poznata procedura u ovoj fazi, ako lice nije dostupno organima gonjenja sud će u skladu sa zahtjevima tužilaštva odrediti pritvor licu i naložiti MUPU da raspiše za njim međunarodnu potjernicu”, rekao je Gojko Vasić, direktor policije.

Svi Litvanci iz policijskog izvještaja pobjegli su nakon propasti Balkan Investment banke koju su nenaplaćeni krediti skupo koštali. 2013. godine banku je kupila Vlada Republike Srpske i dokapitalizoval sa 30 miliona maraka. Tada je nastala Banka Srpske koja je zbog nedostatka kapitala, od prije pet dana pod prinudnom upravom Agencije za bankarstvo.

(ATV)