Krivične prijave protiv Tegeltije i Ivančevića

vijece-naroda-rs

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske podnijeće krivične prijave protiv ministra finansija Srpske Zorana Tegeltije i direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Steve Ivančevića zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH prilikom izrade Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, najavio je šef Kluba Mujo Hadžiomerović.

Hadžiomerović je rekao da je Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, koji je Narodna skupština usvojila 17. septembra, u suprotnosti sa Zakonom o osiguranju BiH, na osnovu kojeg nacrt mora biti dostavljen na davanje mišljenja Agenciji za osiguranje BiH, što je svojevremeno potvrdio i Ustavni sud BiH.

“Uporedo ćemo ići sa prijavom Tužilaštvu BiH za nepoštivanje ove odluke Ustavnog suda BiH”, rekao je Hadžiomerović, podsjetivši da Vlada Federacije BiH 2013. godine, takođe, nije pribavila navedenu saglasnost Agencije na entitetski Zakon o osiguranju, zbog čega ga je Dom naroda federalnog parlamenta vratio u proceduru.

On je dodao da će Klub pokrenuti i inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ovog zakona pred Ustavnim sudom BiH, jer smatra da je Narodna skupština povrijedila član 3/3d, 3/5a, 1/4 i 1/2 Ustava BiH.

Hadžiomerović je za četvrtak, 1. oktobra, najavio nastavak sjednice Kluba na kojem će se razmatrati odluka Narodne skupštine o formiranju Komisije za provođenje republičkog referenduma, poručivši da će se Klub boriti svim pravnim sredstvima da se ona ne realizuje.

(Agencije)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.