Politika 25.05.2021.

Krivokapić: Današnji dan – novi zaokret

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da današnji dan i posjeta Republici Srpskoj predstavlja zaokret jer je prethodna cronogrska vlast zaboravljala određene regione koji nose prefiks koji nije najbolji način prihvatala.

“Mi želimo da to promijenimo. Nije bitno kako se ko osjeća, šta je po nacionalnosti jer je došlo vrijeme da ekonomija dominira na ovim prostorima”, rekao je Krivokapić novinarima u Banjaluci poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

On je naglasio da upravo vlada na čijem je čelu šalje jednu takvu poruku – da je okrenuta ka boljoj budućnosti i prosperitetu, prvenstveno građana Crne Gore, te jačanju i unapređenu saradnje sa svim susjedima.

Krivokapić je pozvao turiste uz Republike Srpske da ovoga ljeta posjete Crnu Goru.

Kulturna baština – značajan prostor za saradnju 

Predsjednik crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić ukazao je na značaj očuvanja kulturne baštine, te naveo da Crna Gora i Republika Srpska imaju značajan prostor za saradnju u toj oblasti.

Krivokapić smatra da je to potrebno što prije iskoristiti za dobrobit svih građana.

“To je veza sa našom prošlošću, ali isto tako i garancija za budućnost”, rekao je Krivokapić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

On je napomenuo da je potrebno potencijale iskoristiti i za bolji napredak u ekonomskom razvoju, te stvoriti uslove za ostanak mladih na ovim prostorima.

Krivokapić je izrazio zadovoljstvo što Republika Srpska i Crna Gora nemaju nikakvih zvaničnih sporova, ističući da je potrebno zajedničke odluke donositi brzo, efikasno i u korist građana.

“Vrijeme u kojem živimo je vrijeme izazova, kada je broj tehnoloških rješenja vrlo rapidan i iz dana u dan drugačiji, te je u takvim okolnostima neophodno braniti se znanjem”, rekao je on.

Znanje je, dodao je, preduslov da se dođe do budućnosti, a koja postoji jedino ako mladi ostanu na ovim prostorima.

Krivokapić je napomenuo da ovi prostori imaju izuzetan prirodni potencijal, koji je potrebno iskoristiti.

“Potrebno je da se što prije okrenemo energetici, i to obnovljivim izvorima energije, te tamo gdje je moguće zajednički iskoristiti potencijal koji imamo, jer će to značajno doprinijeti da budemo i ekonomski bogati”, rekao je Krivokapić.

On je izrazio želju da se saradnja koja je započeta današnjom posjetom delegacije Crne Gore Republici Srpskoj u narednom periodu unaprijedi, te da bude pragmatična i okrenuta ostvarivanju rezultata.

Krivokapić je rekao da se zalaže za najbolju moguću regionalnu saradnju, te da je za njeno ostvarenje potrebno zajedničko zalaganje svih strana.

“Nadamo se da će to vrlo brzo biti i ostvareno na zadovoljstvo naših građana. Uvijek postoje neka ograničenja, koja najčešće sami sebi definišemo, ne vodeći računa da je ova politika, kao i svaka druga, prolazna, a da se cijene dobra djela koja ste ostavili”, rekao je Krivokapić.

(Srna, E.M)