Region 04.09.2020.

Krivokapić: Državni milioni se prebacuju na firme iz kumovsko-familijarnog miljea

ČITANJE: 1 minuta

Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić rekao je da u preduzećima sa većinskim državnim kapitalom primijećeno ubrzano raspisivanje tendera i prebacivanje milionskih vrijednosti na firme iz kumovsko-familijarnog miljea.

– Obavještavamo javnost da je u preduzećima sa većinskim državnim kapitalom primijećeno ubrzano raspisivanje tendera, čime se očigledno vrši ubrzano prebacivanje značajnih državnih sredstava kompanijama iz kumovsko-familijarnog kruga -navodi se u saopštenju liste “Za budućnost Crne Gore”.

On je kao primjer ovog postupka naveo CEDIS /Crnogorski elektrodistributivni sistem/ kao naručioca u domenu javnih nabavki, u periodu od 11. avgusta do 1. septembra, koji su započeli realizaciju 20 poslova iz domena javnih nabavki.

– Indikativno je da baš u ovom periodu, odnosno u mjesecu u kojem se održavaju parlamentarni izbori, slijedi realizacija poslova koji datiraju iz perioda 2018, 2019. i početka 2020. godine – ukazao je Krivokapić.

On je naveo da je riječ o milionskim poslovima za koje nije jasno zašto nisu bili realizovani kada se javila potreba za njima, odnosno u skladu sa planovima javnih nabavki.

Krivokapić je naglasio da je hitno potrebno obustaviti postupke ovih i sličnih nabavki bez imalo racionalnog osnova.

– Povrh svega vrlo je upitna neophodnost, pa i zakonitost ovih postupaka, pri čemu će se izoštriti odgovornost za racionalno poslovanje rukovodilaca preduzeća koje pokreću ove užurbane postupke – napominje se u saopštenju.

(Srna)